Katholieke Universiteit Nijmegen

Multimedia support of language learning in kindergarten
Datum 13-1-2003

Tijd van 11:00 tot 12:00 uur

promovendus Mw. drs. P.C.J. Segers

promotores Prof. dr. L. Verhoeven

faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen
beschrijving Mw. drs. Segers beschrijft de ontwikkeling en effectiviteit van het kleuter-software- programma Schatkist met de Muis. Twee belangrijke doelgroepen stonden centraal in haar onderzoek: kleuters die Nederlands als tweede taal leren en kleuters met ernstige spraak-/taalproblemen. De promovenda vond leerwinsten op het gebied van woordenschat voor (allochtone) kleuters. Ook werden er positieve effecten gevonden nadat (allochtone) kleuters een jaar lang een kwartier per week werkten met computerspellen die gericht waren op bijvoorbeeld rijmen en letterkennis. Positieve effecten waren nog steeds zichtbaar in groep drie. Kinderen met ernstige spraak-/taalproblemen werkten eveneens met het programma en toonden vooruitgang op fonologisch bewustzijn. Het
spraakmanipulatie-algoritme, zoals gebruikt in het populaire programma Fast ForWord (Scientific Learning Company, San Francisco, USA) is daarbij ook onderzocht maar liet in de training geen additioneel leereffect zien. Positieve effecten van spraakmanipulatie werden echter wel gevonden bij woorddiscriminatiezaken met synthetische spraak.
biografie Eliane Segers (Eindhoven) startte in 1996 met haar werkzaamheden bij de sectie Orthopedagogiek: Leren & Ontwikkeling. In 2001 ontving ze voor haar onderzoeks-werkzaamheden een Frye stipendium. Ze is thans aan de KU Nijmegen verbonden als docent en postdoctoraal onderzoekster. Als postdoc zal zij zich de komende jaren bezig gaan houden met ICT, taal en zaakvak-oriëntatie in de bovenbouw van de basisschool.
contactpersoon Communicatie
email e.segers@ped.kun.nl
telefoon 024 - 361 22 30


* Website mw. Segers