Katholieke Universiteit Nijmegen

Phenotypical and functional characterisation of germinative cell populations in human epidermis. In vitro and in vivo studies
Datum 13-1-2003

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Mw. drs. M.M. van Rossum

promotores Prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof

copromotores Dr. P.E.J. van Erp, dr. J. Schalkwijk
faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Het proefschrift van mw. drs. Van Rossum richt zich op het karakteriseren van epidermale celpopulaties en is opgebouwd uit twee delen: Groei en differentiatie van normale huid in vitro en groei en differentiatie van volwassen huid onder normale en pathologische omstandigheden. In het eerste deel is beschreven hoe de techniek om kleine stukjes humane huid te gebruiken voor flowcytometrische en celkweek experimenten is geoptimaliseerd. Daarnaast is de heterogeniteit van epidermale cellen zowel functioneel als fenotypisch in kaart gebracht. De nadruk hierbij ligt op de potentiële stamcellen. Bij de groei en differentiatie van volwassen huid is gekeken naar groei en verschillende differentiatieroutes onder diverse omstandigheden. Daarnaast is het effect van verschillende anti-psoriatische therapieën bestudeerd.
biografie Mw. drs. M.M. van Rossum (Nijmegen) kreeg met ingang van 1 september 1999 een aanstelling als Assistent Geneeskundige in Opleiding tot Klinisch Onderzoeker (AGIKO) via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Vanaf dat moment werd het doen van wetenschappelijk onderzoek gecombineerd met de opleiding tot dermatoloog.
contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen email M.vanRossum@derma.umcn.nl
telefoon 024 - 361 35 28