Gemeente Den Helder

08-01-2003

Aanwijzing veiligheidsrisicogebied

In het uitgaanscentrum van Den Helder en haar onmiddellijke omgeving wordt de openbare orde regelmatig in ernstige mate verstoord. Het gaat daarbij onder meer om geweldsdelicten waarbij steek- en vuurwapens worden gebruikt. Uit politie-informatie komt het sterke vermoeden naar voren dat er bij bepaalde groepen bezoekers van het uitgaanscentrum wapens in omloop zijn. De vrees bestaat dat zonder het nemen van passende maatregelen het geweld zal toenemen, waarbij het niet uitgesloten is dat daarbij slachtoffers zullen vallen.

Daarom heeft de burgemeester besloten (met toepassing van het bepaalde in artikel 151 b van de Gemeentewet) voor de periode van 10 januari 2003 tot en met 30 juni 2003 het gebied gelegen binnen de grenzen van het Koningsplein, Polderweg, en de daaraan gelegen parkeerterreinen, de Prins Hendriklaan, de Plantsoenstraat, Spoorstraat, Molenstraat en Oostslootstraat als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen.

Deze aanwijzing betekent dat de bij of krachtens artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering aangewezen ambtenaren in het betreffende gebied bevoegd zijn verpakkingen van goederen (met inbegrip van reisbagage), vervoermiddelen en
personen aan de kleiding te onderzoeken op de aanwezigheid van wapens en munitie.
De bevoegdheden gelden van 10 januari 2003 tot en met 30 juni 2003 op de vrijdag- en de zaterdagavonden van 23.00 tot 06.00 uur.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met deze maatregelen kunnen tegen de beschikking , op grond van de Algemene wet bestuursrecht bij de burgemeester van Den Helder bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gemotiveerd zijn en binnen zes weken na datum van de beschikking worden ingediend.
Het bezwaarschrift moet tenminste bevatten:
a. uw naam en adres
b. de dagtekening
c. een omschrijving waartegen het bezwaar is gericht d. de gronden van uw bezwaar
Het bezwaar schorst de werking van het besluit niet.

Indien belanghebbenden van mening zijn dat onverwijlde spoed, gelet op hun belangen, het treffen van een voorlopige voorziening vereist, dan kunnen zij deze voorziening aanvragen bij de President van de Rechtbank in Alkmaar, Postbus 252, 1800 AG, Alkmaar.

Den Helder 6 januari 2003.
De burgemeester van Den Helder, drs. J.M. Staatsen.