Gemeente Amsterdam

Skatepark voor Amsterdamse jongeren
13 januari 2003 - Herbert Raat

Het college van B&W stemt in met de subsidie van het project Skatepark Amsterdam-Noord aan de Stichting Kinetisch Noord voor een bedrag van maximaal 1,36 miljoen. Met deze subsidie kan in de voormalige NDSM-loods in Amsterdam-Noord een skatebaan worden gerealiseerd voor Amsterdamse jongeren. In het Skatepark zullen naast de skatebaan ook andere jongerenactiviteiten worden ontwikkeld, zoals oefenruimtes voor bandjes, een podium voor voorstellingen van dans en theater, horeca, een klimwand, werkplaatsen en een ontmoetings- en feestruimte.

De ontwikkeling van het Skatepark zal worden opgenomen in een nog op te zetten Jongerencluster. Met de instelling van dit Jongerencluster wordt het Skatepark niet alleen opgezet voor jongeren, maar ook door jongeren. De doelstelling van het cluster zijn:
* het realiseren van het Skatepark;

* het invloed uitoefenen op de vorming van en de uitvoering van dit project;

* het onderhouden en opzetten van contacten met samenwerkingspartners zoals scholen en buurthuizen die activitieten willen organiseren in het Skatepark, en de stichting Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam;

* het kunnen inspringen op veranderingen en vernieuwingen. De kernwaarden van het Jongerencluster zijn vraaggerichtheid, interactiviteit en sociale betrokkenheid. Het cluster moet daarom zelf ook haar activiteiten aanpassen als de doelgroep dit wil.

De verantwoordelijk wethouder jeugdzaken, Rob Oudkerk, die in november van dit jaar al een budget van 1,55 miljoen beschikbaar stelde voor jongerenvoorzieningen is zeer tevreden met dit project. "De hoeveelheid voorzieningen die de stad momenteel biedt aan de opgroeiende jeugd is niet genoeg. Dit bleek al uit een in november 2002 gepubliceerd onderzoek over vrijetijdsbesteding van Amsterdamse jongeren. Er dienen daarom meer voorzieningen te komen, waarbij ook moet worden geluisterd naar de jongeren zelf. Activiteiten voor jongeren moeten daarom ook door jongeren zelf worden georganiseerd. De ontwikkeling van het Skatepark is een goed voorbeeld van deze nieuwe aanpak." aldus de wethouder.

© Gemeente Amsterdam