Ingezonden persbericht

Herziene druk van James' Varianten van religieuze ervaring

Honderd jaar geleden verscheen de eerste druk van 'Varieties'

AMSTERDAM, 20030113 -- The Varieties of Religious Experience: a Study in Human Nature; Being the Gifford Lectures on Natural Religion Delivered at Edinburgh in 1901-1902 kwam voort uit een voorstel voor de Gifford Lezingen in 1896, wat formeel werd ingediend in 1898. William James begon eraan te schrijven in 1900.

Slechte gezondheid leidde tot uitstel van de lezingen tot 1901; hij rondde de tweede reeks af op 9 juni 1902. Voordat hij naar Schotland vertrok voor de tweede reeks, liet James het manuscript achter bij zijn uitgever. Het boek verscheen in juni. James' verwachting dat het goed zou verkopen was gerechtvaardigd en de auteur was in staat om wat wijzigingen aan te brengen voor de standaardversie, die in augustus 1902 verscheen en de basis is gebleven voor de erop volgende drukken. In datzelfde jaar kon Longmans, Green & Co. al een zevende druk verzorgen.

Herdrukken bleven verschijnen na James' dood in 1910. Tot op heden verschenen er alleen al in Amerika zo'n 60 drukken. In 1992 en 2001 verscheen te tekst, uitgesproken door Flo Gibson, bij Audio Scholar Inc. op cassetteband. De laatste gebonden uitgave verscheen in 1995 bij Modern Library en Dover Publications publiceerde najaar 2001 de laatste paperbackeditie. De pocketeditie verschijnt in de Penguin Classics. Zowel Microsoft als Adobe hebben inmiddels electronische versies op de markt gebracht.

James was overtuigd van het grote belang van de psychologie voor de persoonlijke ontwikkeling van het mensenleven. Op onconventionele en in welgekozen bewoordingen wist hij daaraan uiting te geven. Het aangenaam open karakter van zijn werk, zijn humor en menslievendheid zijn ongetwijfeld de oorzaak van de aanhoudende belangstelling.

In het voorjaar van 2003 houdt de Vrije Universiteit in Amsterdam het congres One hundred years of psychology and religion over de invloed van James' studie naar de menselijke aard en van waaruit honderd jaar geleden de godsdienstpsychologie is ontstaan. De aanhoudende belangstelling was een goede reden voor de Nederlandse uitgever om een geheel herziene vertaling uit te brengen. Deze vierde druk is gebaseerd op de geautoriseerde Engelse uitgave van 1902 en daarmee de eerste complete uitgave op de Nederlandse markt.



Ingezonden persbericht