Gemeente Stede Broec

13-1-2003
ASBEST: ILLEGALE SLOOPACTIVITEITEN

Asbest: wat mag wel, wat niet?

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er in 2002 in onze gemeente nogal eens op illegale wijze asbest is verwijderd door particulieren. Een deel van het weggesloopte asbest is later in sloten of in de natuur gedumpt. Alle reden dus om hier de spelregels nog eens op een rijtje te zetten.

Asbest is een materiaal waaraan risicoâs zitten. Als het breekt of afbrokkelt komen kankerverwekkende stoffen vrij.

Als u als particulier asbest (minder dan 35 m2 plaatoppervlak) in of om een pand aantreft en dat wilt verwijderen, moet u dat aan de gemeente melden door middel van een formulier dat op het gemeentehuis verkrijgbaar is. Dat geldt ook als u een sloopvergunning heeft, bijvoorbeeld voor een schuur, en tijdens de sloop asbest aantreft. De gemeente verstrekt dan informatie over de wijze waarop u het asbest volgens de regelgeving moet verwijderen en vervoeren.

Treft u meer dan 35 m2 plaatoppervlak asbest aan, dan moet u een sloopvergunning aanvragen. Het slopen moet in dat geval gebeuren door een officieel (gecertificeerd) sloopbedrijf.

Asbestverwijdering in bedrijfsgebouwen en/of verwijdering door bedrijven moet altijd gebeuren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.