Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minsterie van Buitenlandse Zaken

Datum: 13 januari 2003

Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken, thans Chairman-in-Office van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), meent dat strikte handhaving van de principes van goed bestuur en democratie een dam opwerpen tegen de gevaren van instabiliteit en onveiligheid.

"De rechtsstaat en de volledige deelname van alle burgers aan het politieke leven zijn essentieel voor de bestrijding van deze gevaren, met inbegrip van de dreiging van terrorisme. Alleen samenlevingen waar het recht om vragen te stellen niet ter discussie staat, zijn sterk genoeg om de extremisten in hun midden het hoofd te bieden."

Gedurende het eenjarige voorzitterschap zal Nederland alle aspecten van het thema "veiligheid" op de agenda zetten. "Veiligheid vergt meer dan wapenbeheersing en het gladstrijken van politieke verschillen. Wanneer onvoldoende aandacht wordt besteed aan mensenrechten en aan economische en ecologische ontwikkelingen blijven duurzame vrede en veiligheid onbereikbaar", verklaarde de voorzitter in zijn eerste toespraak tot de Permanente Raad van de OVSE. "Bij de worsteling om de juiste balans tussen al deze thema's te vinden, mogen wij de harde realiteit nooit uit het oog verliezen".

"De OVSE heeft steeds in de voorhoede verkeerd van de organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten. Dit zal niet veranderen onder het Nederlandse voorzitterschap. Veiligheid gaat per slot van rekening over mensen en over het bieden van de nodige bescherming om waardig te kunnen leven. Het Nederlandse voorzitterschap hecht bijzonder aan het verschaffen van veiligheid aan individuen, minderheden en andere sociaal kwetsbare groepen in de samenleving."

De voorzitter verklaarde dat Nederland speciaal aandacht zal besteden aan de handel in mensen, wapens en verdovende middelen die de stabiliteit en veiligheid zowel binnen als buiten de OVSE-regio duidelijk bedreigt.

"De illegale handel veroorzaakt niet alleen menselijk leed, maar leidt ook tot de ondergang van economieën en zet politieke systemen onder zware druk", aldus de OVSE-voorzitter.

"Mensenhandel, een buitengewoon weerzinwekkend misdrijf, is een snel groeiende plaag waar miljarden dollars in omgaan en die de economieën van al onze landen direct treft. De mensenhandel heeft ernstige destabiliserende gevolgen voor onze maatschappijen. Ook de handel in kleine wapens vormt een directe bedreiging voor de veiligheid."

In zijn oproep om de volledige steun van alle deelnemende staten zei minister De Hoop Scheffer dat er gezamenlijke inspanningen nodig zijn om onopgeloste conflicten tussen landen aan te pakken. "Wij moeten realistisch blijven bij het vervullen van deze enorme en gecompliceerde taak, maar wij hebben de ambitie om de oplossing van minimaal een van de zogenoemde 'bevroren conflicten' dichterbij te brengen."

///

Ministerie van Buitenlandse Zaken