Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
3

Directie:
voorlichting

13-01-2003

Status:
informatie

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Ministerie van OCenW, het Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt en Postbus 51

Landelijk informatiepunt voor vragen over werken in het onderwijs

Een landelijk informatiepunt vormt vanaf vandaag het centrale loket voor telefonische vragen over werken in het onderwijs. Het informatiepunt 'Werken in het onderwijs' is er in het bijzonder voor potentiële instromers in onderwijsbanen zoals starters, onderwijsassistenten, klassenassistenten, leraarondersteuners, zij-instromers en herintreders. Het informatiepunt is ondergebracht bij het centrale telefoonnummer voor overheidsinformatie van Postbus 51 en is gratis te bereiken op 0800-8051. Minister Van der Hoeven heeft het informatiepunt vandaag opengesteld.
Met het landelijke informatiepunt ontstaat er een herkenbare informatievoorziening voor mensen die in het onderwijs willen werken of overwegen daarvoor een opleiding te volgen. Via het nieuwe informatiepunt krijgen bellers meteen antwoord op algemene vragen. Ook kunnen zij er informatiemateriaal opvragen en kunnen zij eventuele klachten kwijt. Voor specifieke vragen worden zij doorverwezen naar de juiste instantie. Het Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO), het platform van werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs, fungeert als achtervang voor specifieke vragen.

Als informatiepunt voor potentiële belangstellenden voor een baan in het onderwijs bestaat de website www.leraar.nl. Op deze site komen ongeveer 20.000 bezoekers per maand. In aanvulling daarop is nu een telefonisch informatiepunt in gebruik genomen. Voorheen kwamen potentiële belangstellenden met hun vragen onder meer terecht bij bemiddelingsinstanties, opleidingsinstellingen, de Informatie Beheer Groep en het SBO. Die organisaties waren niet altijd ingericht op de zeer uiteenlopende vragen die zij kregen voorgelegd. Mede daarom bleek er behoefte aan een centraal, landelijk informatiepunt dat ook gericht kan doorverwijzen.

In het plan van aanpak lerarentekort dat minister Van der Hoeven eind vorig jaar presenteerde, kondigde zij het centrale informatiepunt al aan. Het huidige lerarentekort onderstreept de noodzaak dat mensen met belangstelling voor een baan in het onderwijs weten waar zij zich kunnen laten informeren. Met het toenemend aantal belangstellenden van buiten de onderwijssector is het van groot belang dat vragen van potentiële instromers sneller en adequater worden beantwoord.


Zie ook:
gerelateerd persbericht

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl