Haagse Hogeschool

Persbericht, 10 januari 2003

Fusie Haagse Hogeschool en Technische Hogeschool Rijswijk

Per 1 januari 2003 zijn de Haagse Hogeschool en de Technische Hogeschool Rijswijk met elkaar gefuseerd. Door de combinatie van kwalitatief hoogstaand onderwijs, innovatieve kracht en schaalgrootte ontstaat een sterke regionale hogeschool. Bovendien staan de hogescholen gezamenlijk sterk in de samenwerking met de Technische Universiteit Delft en het aantrekkelijk maken van techniekonderwijs voor potentiële studenten. Het aanbod en de locatie van opleidingen en de namen van de hogescholen veranderen op korte termijn overigens niet. Evenmin heeft de fusie van de twee instellingen nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid.

De bundeling van krachten biedt de hogescholen nieuwe mogelijkheden. De concurrentie vervalt en door samenwerking ontstaat een compleet techniekaanbod voor een grote regio. De nieuwe instelling wil op het terrein van het technisch hoger beroepsonderwijs als kenniscentrum een toonaangevende regionale rol blijven vervullen en heeft al toestemming van de minister van Onderwijs om in Delft technisch onderwijs aan te bieden. Met de TU Delft zijn reeds vergaande afspraken gemaakt om samen te werken.

Het streven is om in de zomer van 2005 de opleidingen van de TH Rijswijk en een deel van de techniekopleidingen van de Haagse Hogeschool te verplaatsen naar een nieuwe locatie op het terrein van de TU Delft. Deze concentratie van techniekopleidingen op hbo- en w.o.-niveau zal de doorstroming en de uitwisseling tussen deze twee onderwijsvormen vereenvoudigen en de kwaliteit positief beïnvloeden. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van zowel de voordelen van een multisectorale stadshogeschool (inclusief technische opleidingen) in Den Haag, als een hoogwaardige technologische omgeving in Delft.

De fusie is een belangrijke stap in de vorming van een sterke hogeschool met vestigingen in Den Haag, Delft en Zoetermeer en een blijvende nauwe samenwerking met de TU Delft, de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden.