Ingezonden persbericht


Aan: De financieel-economische redactie
Redactie ICT

PERSBERICHT

Infotheek Groep start uitkoopprocedure bij Ondernemingskamer

Infotheek Groep N.V. te Leiden zal dezer dagen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam een uitkoopprocedure aanspannen om alle bij anderen dan de oprichtersfamilie Van Leenen en de directie uitstaande certificaten van aandelen in de onderneming te verwerven. Het betreft hier
1,9 % van het uitstaande aandelenkapitaal.


Er wordt vanaf gezien eerst een openbaar bod uit te brengen, omdat sommige banken in verband met het faillissement en het daarop volgende slapend bestaan van de onderneming tussen 1991 en 1999, hun effectenadministratie betreffende Infotheek Groep hebben gearchiveerd of vernietigd. Hierdoor zou de respons op een uitgebracht bod naar verwachting onvolledig en gebrekkig zijn en zouden de kosten voor de onderneming en voor de certificaathouders buitensporig worden.

Inmiddels is een onafhankelijk waarderingsadvies voor de aandelen Infotheek Groep ingewonnen dat uitkomt op euro 0,37 per aandeel. Dit is euro 0,06 hoger dan de waardering per ultimo 1999 toen Infotheek Groep zijn huidige bedrijfsactiviteiten verwierf tegen betaling in aandelen.

De voorgenomen uitkoopprocedure zal worden ingeluid door de dagvaarding van B.V. Administratiekantoor Infotheek Groep. Dit administratiekantoor houdt aandelen Infotheek Groep en heeft daarvoor certificaten uitgegeven.

Infotheek Groep N.V., dat twee jaar geleden een herstart maakte, verwacht over 2002 bij een omzet van circa euro 28,5 miljoen (2001: euro 28,3 miljoen) een nettoresultaat van circa euro 4 miljoen (2001: euro 5,2 miljoen) te behalen, wat overeenkomt met euro 0,045 per aandeel (2001: euro 0,059). De daling van het netto resultaat bleef in het licht van de vooral in het tweede halfjaar verslechterende marktomstandigheden beperkt.

Het netto resultaat werd positief beïnvloed door het in 1999 met de fiscus bereikte akkoord over de benutting van de in het verleden opgebouwde compensabele verliezen. Daardoor wordt tot en met 2004 slechts vennootschapsbelasting geheven over een bedrag van euro 953.000 per jaar. Indien over het gehele resultaat belasting zou worden geheven, zou het genormaliseerde netto resultaat over 2002 uitkomen op circa euro 2,9 miljoen (2001: 3,6 miljoen euro).

Infotheek Groep had tot 1991 een beursnotering die door faillissement werd beëindigd. Het faillissement werd in 1996 opgeheven door een crediteurenakkoord dat mede tot stand kwam door de financiële inbreng van de oprichtersfamilie Van Leenen. Na het bereiken van overeenstemming met de fiscus over de aanwending van euro 17 miljoen aan compensabele verliezen, werd de onderneming weer tot leven gewekt door inbreng van de inmiddels door de familie Van Leenen opgestarte nieuwe en winstgevende activiteiten. Door verwerving van Quality Spares International (circa 70 %), Restart Computers en Infotheek Networks (65 %) tegen betaling in aandelen en de uitoefening van aan de directie verleende opties, nam het aantal uitstaande aandelen toe tot ongeveer 88.453.000 à euro 0,02 nominaal, waarvan ongeveer 1.700.000 (1,9 %) worden gehouden door anderen dan de oprichters en de directie in de vorm van certificaten.

Het kleine door deze certificaathouders gehouden belang wordt door de onderneming als belastend ervaren doordat dit leidt tot onevenredig tijdsbeslag en kosten, onder andere voor externe verslaggeving.

De door derden bepaalde waarde van euro 0,37 per certificaat vloeit voort uit de waardering van Infotheek Groep als geheel op basis van de huidige en toekomstige winstcapaciteit, de vermogenspositie en de tot en met 2004 resterende verliescompensatiemogelijkheden.

Op basis van het geprognosticeerde resultaat voor 2003, komt deze waardering overeen met een koers/winstverhouding van 8,7 of, exclusief het verliescompensatie-effect, 11,5. Dit steekt zeer gunstig af bij de huidige koers/winstverhoudingen van beursgenoteerde automatiseringsbedrijven.

Overigens zal de definitieve uitkoopprijs op basis van de waarde van de onderneming te zijner tijd door de Ondernemingskamer worden vastgesteld.
---
Leiden, 13 januari 2003
De directie
W. van Leenen
Tel: (071) 800 14 10
Email: wim.van.leenen@infotheek.nl

(N.v.d.R.: Het waarderingsrapport ligt ter inzage in het kantoor van de onderneming.)

Vriendelijke groeten,
Lubbers & De Jong B.V.

Bert Lubbers
Keizersgracht 219
1016 DV Amsterdam
(020) 421 05 65