Voedingscentrum
Campagne schoolfruit van start
13 januari

Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft maandagochtend 13 januari het startsein gegeven voor de campagne schoolfruit. De leerlingen van groep 4 en 5 van basisschool De Jonge Wereld in de Haagse wijk Leyenburg kregen als eersten fruit aangeboden door de staatssecretaris. De komende twee schooljaren krijgen ze twee keer per week een stuk groente of fruit. Het schoolfruitprogramma wordt uitgevoerd door het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit en Stichting Voedingscentrum Nederland.

Gemiddeld eten kinderen 30 tot 50% minder groenten en fruit dan in Nederland wordt aanbevolen. Om deze verontrustende ontwikkeling te keren ontwikkelden het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit een voorlichtingscampagne voor basisscholen in de grote steden. In de campagne wordt gewezen op het belang van het eten van meer fruit en groente. Naast voorlichting via lespakketten en posters op de scholen is het tweede speerpunt de gratis verstrekking van fruit. De campagne moet er toe leiden dat kinderen fruit en groente gaan zien als lekker, gezond en cool en daarom de gezonde snack tot hun dagelijkse schoolroutine maken. Ook wordt beoogd ouders en scholen extra mogelijkheden te bieden om de kinderen goede voedingsgewoonten aan te leren.

Gruiten
De organisatoren van de campagne hebben het nieuwe Nederlandse woord Gruiten, een samenvoeging van groenten en fruit, bij de doelgroep getest. Het blijkt een woordspeling waar veel mee te doen is. De staatssecretaris gaf het goede voorbeeld door met de klas het werkwoord Gruiten te vervoegen. Het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit verwachten dat Gruiten de komende jaren zowel bij kinderen als volwassenen een begrip gaat worden voor het consumeren (snoepen) van groenten en fruit.

1000 basisscholen
De actie op de basisschool De Jonge Wereld was tevens de aftrap voor de werving van scholen voor deelname. Bij de aanvang van het project gaat het programma in zeven steden van start, met een totaal van 70.000 leerlingen. Het project start in Den Haag, gevolgd door Leiden. In de komende paar weken worden alle scholen in deze twee steden benaderd. In de derde week van februari begint de scholenwerving in Breda en Dordrecht. Medio maart komen Almelo, Deventer en Zwolle aan de beurt. Naar verwacht krijgen de kinderen in Den Haag hun eerste gratis fruitverstrekking begin maart.

Uiteindelijk doel is dat de 250.000 leerlingen van bijna 1000 basisscholen in 25 grote steden fruit een vanzelfsprekende plaats geven in hun voedingspatroon. Met het verstrekken van groenten en fruit en speciale lespakketten wordt beoogd dat de kinderen een andere houding aannemen ten aanzien van fruit en groenten. Het assortiment groenten en fruit dat in de actie wordt betrokken bestaat uit appel, peer, banaan, kiwi, mandarijn, waspeen en tomaat. Van de twee verstrekkingen per week is er altijd één appel. Scholen die nog meer informatie wensen, kunnen bellen met de informatielijn van het project SchoolGruiten, telefoon 070 3068842.