Gemeente Breda

Persberichten

13-01-2003

Nieuwe gemeentelijke feestregels klaar

De gemeente Breda heeft nieuwe regels voor het veilig, ordelijk, rustig en schoon laten verlopen van feesten en andere evenementen. De regels staan in de nieuwe nota Feestregels die door het college van burgemeester en wethouders aan de raad wordt aangeboden.

De gemeente heeft onder andere tot taak om te zorgen dat evenementen veilig, ordelijk en rustig verlopen en dat daardoor de stad niet wordt vervuild of de openbare ruimte wordt vernield. Om dat te verzorgen maakt de gemeente al lang gebruik van allerlei regels en voorschriften. Deze regels zijn doorgelicht.
Daarover is tot tweemaal toe met onder andere organisatoren en omwonenden overleg gevoerd. Medio 2001 was dat aan de hand van de concept nota (Toe)zien op feesten en medio 2002 was dat aan de hand van de discussienotitie hernieuwde aanpak evenementenvergunningen. Bij dat overleg hebben de organisatoren vooral gepleit voor meer informatie, duidelijkheid, uitleg en een makkelijke procesgang. De omwonenden vroegen om beheersing van geluidsoverlast. Het resultaat van deze doorlichting en consultatie is nu bekend gemaakt.

Kenmerkend voor de nieuwe regels is:· Voor een evenement is een vergunning van de gemeente nodig

* De procedure om de vergunning aan te vragen en te beoordelen is afhankelijk van het soort evenement; voor kleine evenementen geldt een korte snelle procedure, voor grote evenementen een lange zorgvuldigere procedure

* De set regels die de gemeente gebruikt om toestemming niet te verlenen is beperkt tot zaken die echt belangrijk zijn voor orde, veiligheid e.d.

* Er gelden strengere regels ter beheersing van geluidhinder
* Elke organisator dient zich aan een aantal minimale regels te houden

* Voortaan zal intensiever toezicht worden gehouden op naleving van de regels en er zal zo nodig worden ingegrepen als organisatoren zich niet aan de regels blijken te houden.

* Er worden hogere leges geheven voor een evenementenvergunning.
De nieuwe nota wordt in februari aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.
Na de vaststelling worden de organisatoren en buurtbewoners hierover geïnformeerd.

Breda, 13 januari 2003