ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Cultuurfonds kreeg in 2002 tien nieuwe fondsen op naam

AMSTERDAM, 13 JANUARI 2003. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in 2002 tien nieuwe Fondsen op Naam aanvaard. Daarmee is het totaal aantal Fondsen op Naam gestegen tot 140.

Twee fondsen zijn tot stand gekomen door middel van een erfstelling

LINDENWEY FONDS - 2.950.000 euro
Het ondersteunen en bevorderen van kunst- en cultuureducatie voor met name achtergestelde kinderen conform de doelstelling van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

DAMES TIEMERSMA FONDS - 605.000 euro, te besteden door de afdeling Friesland
a. Het stimuleren, begeleiden, doen opleiden van jongeren in de leeftijd van tien tot dertig jaar die

- een opleiding willen volgen in de muziek; dan wel die
- een opleiding willen volgen in textiele vormgeving, in de ruimste zin des woords.
b. Het suppleren van organisaties, instituten, scholen, academies en dergelijke die zich bezighouden met de in sub a genoemde opleidingen, alles ook weer in de ruimste zin des woords genomen. Ten aanzien van het fonds is voorts bepaald dat:
- uitkeringen beperkt dienen te blijven tot personen en instellingen in de provincie Friesland.

Acht fondsen zijn tot stand gekomen door middel van een schenking bij leven.

SCATO GOCKINGA FONDS - 50.000 euro
Het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van de podiumkunsten, met een voorkeur voor toneel en kostuums.

DIJKSTRA-VISSER FONDS - 50.000 euro
Het financieel ondersteunen van talentvolle blaasinstrumentalisten, met name fluitisten, voor het volgen van een (aanvullende) studie in Nederland of in het buitenland en/of voor de aanschaf van een instrument van het juiste niveau. Daarnaast kunnen projecten voor (kleine) blaasensembles voor een bijdrage in aanmerking komen.

JO BERGACKER FONDS - 50.000 euro
Het behoud van historische tuinen en parken, het doen genezen van zieke monumentale bomen die zich op historische of in cultureel opzicht interessante buitenplaatsen in Nederland bevinden en voor het doen handhaven van monumentale bomen waar deze zouden verdwijnen indien daartoe geen andere fondsen beschikbaar zijn.

WILLEM STRIETMAN FONDS - 50.000 euro
Het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van de klassieke muziek in brede zin, met een voorkeur voor ensemble-, orgel- en harpprojecten. Ook kunnen amateurensembles en -koren voor ondersteuning in aanmerking komen voor optredens of verdere scholing in het buitenland.

TJERK JAN BUCHTER FONDS - 50.000 euro
Het financieel ondersteunen van Aziatische kunst, met een voorkeur voor de traditionele Japanse prentkunst.

NIESKE FONDS - 250.000 euro
Het financieel ondersteunen van museale projecten op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst en keramiek.

ANS OTTEN-NYPELS FONDS - 100.000 euro
Het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van klassieke muziek, waarbij de voorkeur uitgaat naar kamermuziek.

CARLA EN LAURENT VAN VUGHT BENNEBROEK FONDS - 48.780 euro Het financieel ondersteunen van projecten voor talentvolle jongeren op het gebied van de klassieke muziek in ruime zin, en het financieel ondersteunen van talentvolle jongeren bij het volgen van bijzondere projecten op het gebied van de klassieke muziek tijdens hun vooropleiding.


---