Ingezonden persbericht

NEMO met stip in top tien: 317.500 bezoekers

65% inkomsten uit eigen exploitatie, bijdragen derden blijven noodzakelijk

AMSTERDAM, 20030113 -- Halverwege haar eerste lustrumjaar komt NEMO in Amsterdam met positief economisch nieuws. De educatieve attractie op het gebied van wetenschap en technologie ontving in 2002 ruim 317.500 bezoekers. In 2001 bezochten 291.887 mensen NEMO. Met deze groei heeft NEMO zich in de top tien van museale instellingen in Nederland genesteld, vlak achter het Amsterdamse Stedelijk Museum.

De educatieve attractie doet het ook financieel steeds beter. Ruim twee miljoen euro van de totale omzet komt uit entreegelden, ruim één miljoen uit andere inkomsten door NEMO zelf gegenereerd (bijvoorbeeld zaalverhuur en horeca-inkomsten). Dit houdt in dat ongeveer 65% van de inkomsten uit eigen exploitatie komt, voor de resterende inkomsten is NEMO afhankelijk van haar educatieve samenwerkingspartners (Universiteit van Amsterdam -waaronder het AMC-, Hogeschool van Amsterdam, Stichting Ontwikkeling Opleidingen Metaalbewerking, Raad van Overleg in de Metaal- en Elektrotechnische Industrie, ROC van Amsterdam en Kennisnet). In vergelijking met andere Nederlandse museale instellingen en science centers in het buitenland, is NEMO gemiddeld in staat een groter aandeel aan inkomsten uit eigen activiteiten te genereren, zo blijkt uit bench-marking. Desalniettemin blijven bijdragen van derden en subsidies noodzakelijk.

Kenners en kinderen
NEMO kijkt terug op een succesvol jaar. Dat begon al vrij snel na de opening van Codenaam: DNA, over genetica en erfelijkheid, met onder andere de 3D-film Reis door de cel. De interactieve expositie werd door het vakblad Bionieuws al snel uitgeroepen tot beste DNA-expositie van Nederland. De zomer begon met een open wetenschapsdag op NEMO's vijfde verjaardag. Er kwamen maar liefst 5200 bezoekers op af. Tijdens de zomervakantie was het opvallend drukker dan in voorgaande jaren. Ook het tot strand omgetoverde dakplein (Amsterdam Plage) trok in juli en augustus veel bezoekers. In september werd de creatieve computerwereld Studio Bits & Co geopend, enkele weken later gevolgd door het behalen van het maximale aantal van vijf sterren uitgereikt door de Museumbende (onderdeel van Z@ppelin). Tijdens de interne nieuwjaarsreceptie kwam algemeen directeur Peter Rijntjes tot de slotsom dat de kenners (Bionieuws) en de kinderen (Museumbende) NEMO in 2002 zeer de moeite waard vonden.

Overheidsbijdrage
Opvallend was ook de procentueel sterkere stijging van het aantal leerlingen en studenten dat NEMO in 2002 bezocht. NEMO wil graag een plek zijn waar mensen zich op vele manieren kunnen informeren over en laten motiveren en fascineren door wetenschap en technologie. Het accent komt daarbij steeds meer te liggen bij NEMO als externe leeromgeving voor de volle breedte van het onderwijs. Op die manier wil NEMO een belangrijke bijdrage leveren aan de uiteindelijke keuze voor wetenschappelijke studies en specifieke technische opleidingen. Daar is maatschappelijk grote behoefte aan.

Om deze onderwijsstrategie te kunnen waarmaken heeft NEMO in juli 2002 een notitie gestuurd naar het inmiddels demissionaire kabinet en de gemeente Amsterdam, met een verzoek om een financiële overheidsbijdrage in de jaren 2004-2008, die is gebaseerd op een inspanningsverplichting door NEMO. De educatieve partners van NEMO hebben zich in principe bereid verklaard weer in NEMO te investeren, maar zij verlangen wel dat ook de lokale en rijksoverheid geld steken in de voor wetenschap en technologie zo belangrijke educatieve instelling.