Politie Amsterdam-Amstelland

Klemgereden

Foto: Cokkie Toorenspits

13-1-2003. Zondagochtend schrok een buurtbewoner van de Dijksgracht wakker toen hij het geluid hoorde van rinkelend glas. Hij zag een man een ruit ingooien en een kantoorpand inklimmen. De alerte buurtbewoner nam direct contact op met de politie. Daarna zag hij dat de inbreker een aantal goederen uit het pand wegnam en op een bromfiets verdween. Een politieauto reed vervolgens de verdachte tegemoet. Toen een politievrouw uit wilde stappen om hem aan te houden, reed hij tegen haar portier aan. Zij raakte door de klap gewond aan haar knieën en hand. De bromfietser werd even verderop door andere politiemensen aangehouden. Een buitgemaakte computer werd op straat aangetroffen en in beslag genomen.

---

Straatrovers aangehouden
13-1-2003. Een bewoner van de Borneolaan werd in de nacht van vrijdag op zaterdag rond twee uur opeens door twee mannen benaderd. Hij voelde direct nattigheid en wilde weer in zijn auto stappen. Daarop grepen de mannen hem beet en bedreigden hem. Ze eisten geld en goederen. Een oplettende buurtbewoner, die alles vanaf zijn balkon zag gebeuren, schreeuwde de rovers toe. Die gingen er als een haas vandoor. Inmiddels gewaarschuwde agenten zagen de verdachten lopen. Na een korte achtervolging konden de twee worden ingerekend.


---

Oplettendheid loont
13-1-2003. Een zeer oplettende Amstelvener hoorde zaterdagavond rond kwart voor tien kraak- en breekgeluiden in de tuin van een woning aan het Oostelijk Halfrond. Hij vertrouwde de zaak niet en belde de politie. Deze kwam met diverse surveillanceautos op de melding af. Politiemensen konden in een schuurtje een verdachte aanhouden. Een tweede verdachte wist in eerste instantie te ontkomen. Hij werd later op een dak van een schuurtje aangehouden.


---

Lichaam man gevonden
13-1-2003. Zondagmiddag rond kwart voor één zag een brugwachter een lichaam drijven in het water van de Schippersgracht. Het stoffelijk overschot bleek van een nog onbekende man te zijn. De recherche stelt een onderzoek in naar de identiteit van het slachtoffer. Sectie moet uitwijzen hoe hij om het leven is gekomen.
Eigen huis in vlammen
13-1-2003. Zondagavond rond halfelf ontdekte een bewoner van een woning in Amsterdam-Oost dat er rook door zijn vloer kwam. Hij ging op onderzoek uit en ontdekte brand bij zijn benedenbuurman. De man trapte direct de deur in om de bewoner te redden, maar kon het pand niet in door de hevige rookontwikkeling. Onmiddellijk werden omwonenden en hulpdiensten gewaarschuwd. De brandweer bestreed het vuur en wist de bewoner van het getroffen pand te bevrijden. De man verklaarde zelf de brand te hebben gesticht en werd aangehouden.
Vondeling aangetroffen
13-1-2003. Zondagavond rond negen uur werd in een portiek van een woning in de Indische Buurt een vondelingetje aangetroffen. Het kereltje is ongeveer 1 jaar en ziet er goed verzorgd uit. Hij zat in een kinderzitje voor de deur van een woning. De bewoners kenden het knaapje niet en navraag bij buren leverde ook niets op. Daarop werd de politie ingeschakeld. De Jeugd- en Zedenpolitie is ingeschakeld. Het jongetje is tijdelijk ondergebracht op een opvangadres. Er zijn geen aanwijzingen gevonden waaruit de identiteit van de vondeling kan worden opgemaakt.
Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.

Preventief fouilleren
27-11-2002. Vanaf 20 november mag de politie ook in Amsterdam gebruik maken van preventief fouilleren om wapenbezit en -gebruik tegen te gaan. Maar wat betekent dat nu precies voor u? Wij hebben voor u een korte samenvatting gemaakt over het hoe, wat en waarom van preventief fouilleren.