Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

13-01-2003
Ook opvang ouderen op zorgboerderij in Chaam

Zorgboerderij Chaamdijk in Chaam gaat binnenkort naast verstandelijk gehandicapten ook dementerende ouderen opvangen. Het initiatief hiertoe is genomen door de Thuiszorg, die op zoek is naar nieuwe mogelijkheden van dagopvang voor ouderen met een agrarische achtergrond.
"De mogelijkheden van dagopvang op een rijtje zettend kwamen we een tijdje geleden tot de conclusie dat we ook iets moesten zoeken voor mensen die al hun leven lang op het land of met dieren hebben gewerkt", aldus Thuiszorg-woordvoerder Ed van Poucke. "Want met de vergrijzing stijgt ook het aantal mensen uit die beroepsgroep waarvoor we een zinvolle dagbesteding moeten zoeken. En die moet je gezien hun achtergrond natuurlijk bij voorkeur niet tussen vier muren plaatsen. Een zorgboerderij biedt wat hen betreft dus een geweldige uitkomst." Zorgboerderij Chaamdijk is bijna vier jaar geleden op poten gezet door John en Els Snoeijs, die op zoek waren naar nieuwe kansen voor de varkenshouderij van vader Snoeijs. De agrarische activiteiten worden sindsdien gecombineerd met de dagelijkse opvang van vijf à zes mensen met een verstandelijke handicap. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Amarant, die voor de begeleiding van de groep zorgt. De mensen helpen het echtpaar Snoeijs met het voeren van de varkens, het onderhoud van de stallen en de verzorging van het kleinvee.
Hoeveel ouderen daar nu bij gaan komen, staat nog niet helemaal vast. "We gaan ervan uit dat de opvang van twintig mensen toch wel het maximum zal zijn", zegt John Snoeijs. "Maar daar beginnen we niet direct mee, we willen het aantal langzaam opbouwen en dan wordt vanzelf duidelijk wat haalbaar is. De kwaliteit van de opvang mag in elk geval niet in gevaar komen."
Het nieuws van de nieuwe opvangmogelijkheid werd gisteren bekendgemaakt tijdens een werkbezoek van het CDA-kamerlid Ine Aasted-Matsen en de Brabantse gedeputeerde Van Nistelrooij. Samen met vertegenwoordigers van het Alphen-Chaamse gemeentebestuur wisselden zij er onder meer van gedachten over wat het fenomeen zorgboerderij voor de agrarische sector kan gaan betekenen en wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld het bestemmingsplan. Zo is het de bedoeling dat één van de stallen van Chaamdijk nu verbouwd gaat worden voor de opvang van de ouderen, die tijdens hun verblijf op de zorgboerderij uiteraard de nodige zorg behoeven. Het bestemmingsplan moet daarvoor worden aangepast, zonder dat de agrarische hoofdbestemming van de boerderij verloren gaat. De boerderij moet daarom een 'zorgbestemming' als nevenfunctie krijgen en dat vereist het nodige overleg tussen provincie en gemeente.