GroenLinks


-

Femke Halsema op de bres voor meer speelruimte voor kinderen

13 januari 2003

Kinderen hebben te weinig ruimte om buiten te spelen. Femke Halsema presenteert vandaag de nota 'Van klimrek tot wijk-kijk'. Daarin staan voorstellen om buitenspelende kinderen meer ruimte te geven.

In de nota staan onder meer de volgende voorstellen:
- Speeltuinen en trapveldjes zijn in de planning van wijken vaak het ondergeschoven kindje. Er is te weinig ruimte voor kinderen. GroenLinks stelt voor om een wettelijke norm voor kinderspeelruimte vast te leggen, bijvoorbeeld twee vierkante meter per kind.
- Er moet voldoende ruimte zijn voor kinderen. Maar de ruimte moet ook goed onderhouden zijn. Kinderen hebben niets aan kapotte glijbanen en een zandbak vol hondenpoep. GroenLinks stelt voor om elk voorjaar een 'wijk-kijk' te houden. Ambtenaren kijken samen met kinderen of de speelvoorzieningen nog in orde zijn.

- Kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen. In de buurt in bij de school. Daarom moet de maximumsnelheid in woonwijken worden verlaagd naar 30 kilometer per uur. Er moeten meer autovrije straatspeeldagen komen. Om de verkeerssituatie bij scholen veiliger te maken, wil GroenLinks daar 'kiss-and-ridezones' instellen. Kinderen die met de auto naar school worden gebracht, worden op een veilige afstand van school gedag gezegd.

De presentatie van de nota 'Van klimrek tot wijk-kijk' gebeurt na het onthullen van een speeltoestel bij de Prof. W.J. Bladergroenschool in Groningen. Dit is een school voor speciaal onderwijs met kinderen uit de hele provincie. De school heeft dringend behoefte aan een betere speelplek.

Voor de presentatie van dit plan is Femke Halsema begonnen met de verspreiding van de GroenLinks verkiezingskrant. Deze beeldkrant bestaat uit 8 paginagrote foto's met korte, thematische teksten. De krant bevat tevens de 10 belangrijkste punten van GroenLinks. De krant wordt de komende week in heel Nederland huis-aan-huis verspreid in een oplage van ruim vijf miljoen exemplaren. Bij brievenbussen die zijn voorzien van de ja/nee-sticker wordt aangebeld om de krant persoonlijk te overhandigen.

Femke Halsema

Het volledige plan is hier te vinden.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl