Arbouw


Persbericht

maandag 13 januari 2003 Persinformatie Arbouw beurs

Arbouw vraagt aandacht voor blootstelling aan geluid en fysieke belasting

Arbouw brengt tijdens de bouwbeurs 2003 twee thema's onder de aandacht: blootstelling aan lawaai en lichamelijke belasting. Tijdens de beurs stelt Arbouw ook een deel van haar stand ter beschikking aan `WERKGOED'. WERKGOED is in het leven geroepen door overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, die samen het Arboconvenant Bouw hebben gesloten.

Blootstelling aan lawaai
Uit onderzoek blijkt dat 62% van de bouwvakkers aan gehoorverlies lijdt en 32% heeft klachten over het gehoor. Gehoorverlies kan leiden tot doofheid. Dit kan gevaarlijk zijn omdat bijvoorbeeld waarschuwingen niet worden gehoord, maar lawaaidoofheid kan ook iemand in een sociaal isolement brengen. Reden voor Arbouw om hier tijdens de internationale bouwbeurs te Utrecht aandacht aan te schenken. De bezoeker kan via een `juke box' zijn favoriete muzieknummer kiezen en ervaren hoe bijvoorbeeld Marco Borsato klinkt als je lawaaidoof bent.

Lichamelijke belasting
Daarnaast schenkt Arbouw ook aandacht aan het convenantonderwerp `fysieke belasting' en in het bijzonder aan tillen. Vanaf 1 januari 2003 wordt de beleidsregel `tillen op bouwplaatsen' van kracht; een bouwvakker mag dan maximaal 25 kilo met de hand tillen. Voorop staat dat met de hand tillen zoveel mogelijk moet worden vermeden. In plaats daarvan kunnen vaak mechanische hulpmiddelen worden gebruikt. Veel van deze hulpmiddelen staan ook op de website van Arbouw (www.arbouw.nl, de button `arbovriendelijke hulpmiddelen').

WERKGOED

WERKGOED wil werkgevers en werknemers in de bouw ervan doordringen dat gezonde en verantwoorde werkmethodes en gebruik van hulpmiddelen erg belangrijk zijn. WERKGOED richt zich met name arbeidsrisico's die verband houden met: lichamelijke belasting, werkdruk, kwarts en OPS. In de stand van Arbouw zal WERKGOED zich voorstellen en de bezoeker kennis laten maken met de uiteenlopende activiteiten die op de rol staan.

Na ongekend succes, zal ook dit jaar het rad van de bouw weer draaien, waarbij de bezoeker zijn kennis kan testen over veilig werken. Vanzelfsprekend zijn ook vragen over de thema's fysieke belasting en geluid opgenomen en kunnen deelnemers een prijs winnen.

Wij zien u graag in onze stand: 11 DO 80

Voor meer informatie over de Bouwbeurs: www.bouwbeurs.nl