Federatie van Ouderverenigingen

PvdA: minister voor chronisch zieken- en gehandicaptenbeleid

13 januari 2003

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos wil een coördinerend minister voor chronisch zieken- en gehandicaptenbeleid. Jongstleden zaterdag vertelde hij dit tijdens een verkiezingsbezoek aan Emmen en Groningen.

PvdA Manifest Gehandicapten

Veel winkels, kantoren, scholen, treinstations, openbare toiletten en restaurants zijn niet toegankelijk voor gehandicapten. Rolstoelers stuiten op trappen en trapjes, deuren die de verkeerde kant opdraaien, geldautomaten die veel te hoog hangen en veel te kleine toiletten. Verstandelijk gehandicapten werden vroeger aan de balie bij de bank of op het station geduldig geholpen, maar weten zich tegenwoordig geen raad met automaten. Gehandicapten zijn vindingrijk, dus vinden ze voor alles wel een oplossing. Maar de dagelijkse ergernis is groot. De PvdA wil dat er serieus werk wordt gemaakt van een toegankelijke samenleving.

In het PvdA-manifest Gehandicapten en Chronisch zieken staan concrete actiepunten die de PvdA ondersteunt opdat iedereen, met of zonder beperking, volop kan meedraaien in de Nederlandse samenleving. Een volgend kabinet zou een minister moeten belasten met het coördineren van het gehandicapten beleid (dezelfde minister die ouderenbeleid coördineert. De combinatie van beide beleidsterreinen garandeert een goede afstemming van het beleid voor jonge of oude mensen die afhankelijker zijn van zorg en aanpassingen. De PvdA wil dat de samenleving echt voor iedereen open staat.

Meer informatie is te vinden op de website van de PvdA (www.pvda.nl)