Dienstenbond CNV

Principe-akkoord Banden & Wielenbranche
13-01-2003

Er was maar één overlegronde voor nodig: een principeakkoord voor de CAO voor de Banden- en Wielenbranche per 1 februari 2003. Dit is extra bijzonder omdat voor de vorige CAO, die gold van 1 april 2002 tot 1 februari, maandenlang onderhandeld werd.

De belangrijkste afspraken op een rij:

Looptijd: Van 1 februari 2003 tot 1 februari 2004.

Loon: Een loonsverhoging van 2,5% voor de salarissen en de salarisschalen per 1 februari 2003.

Ouderenbeleid: Voor werknemers die twee jaar of korter voor het bereiken van de VUT-gerechtigde dan wel prepensioengerechtigde datum zitten, bestaat de mogelijkheid 1 dag in de week korter te werken met behoud van 100% pensioenopbouw tot aan de ingangsdatum VUT of prepensioen.
De werknemer kan, op zijn verzoek en mits er mogelijkheden zijn in het bedrijf, een lagere functie worden aangeboden voor deze periode van 2 jaar waarbij aanvulling pensioen wordt gegarandeerd tot 100% van het oude salaris tot aan de ingangsdatum VUT of prepensioen. Voor medewerkers van 50 jaar en ouder bestaat er geen verplichting tot het verrichten van overwerk.

Wet Arbeid & Zorg en Wet Verbetering Poortwachter: In een aparte brochure zullen de belangrijkste afspraken uit beide wetten worden opgenomen.

Kinderopvang: Het aantal aanvragen voor vergoeding voor kinderopvang stijgt sterk. Voor de looptijd van deze CAO is afgesproken dat alle aanvragen voor kinderopvangvergoeding zullen worden toegekend.

Toeslag parttimers: Op het moment dat op verzoek van de werkgever een parttimer meer werkt dan het overeengekomen aantal uren, wordt over het meerdere (aantal uren) de overwerktoeslag betaald.

Scholing: Over het maximum aantal verlofdagen krijgt de werknemer salaris doorbetaald. Dit betekent een uitbreiding van 5 naar 8 verlofdagen per jaar maximaal.

Binnenkort ontvangen onze leden in de branche een mailing met de complete tekst van het principeakkoord, met een formulier om uw stem uit te brengen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Karin Baelemans.