Dienstenbond CNV

Tekst CAO Verzekeringen klaar
13-01-2003

Op 8 januari jl. heeft de CNV Dienstenbond, haar collega-vakorganisaties en de sector arbeidsvoorwaarden van het Verbond van Verzekeraars overeenstemming bereikt over de teksten van de CAO Verzekeringen 2002/2003.

Toen eind mei 2002 er een onderhandelingsresultaat lag voor de CAO Verzekeringen, hadden wij niet kunnen bevroeden dat het zo lang zou duren voordat er een tekst zou zijn. Struikelblok bleek de tekst over de pensioenen te zijn. De tekst over pensioenen, die in de CAO stond, voldeed niet aan de eisen van de Pensioen- en Verzekeringskamer. Uiteindelijk voldoet de tekst, zoals die nu geworden is aan de volgende randvoorwaarden:

* werknemers in dienst per 1-1-1999 krijgen bij pensionering dezelfde rechten als onder de oude VUT-regeling;
* bij uitdiensttreding voor de pensioendatum ontvangt de werknemer - net als bij de VUT- regeling gold- in beginsel geen ontslagrechten over de extra aanspraken die voortvloeien uit de overgangsregeling, tenzij partijen anders besluiten;
* de financiering van de overgangsregeling hoeft- net als de VUT- niet rechtsevenredig plaats te vinden;

* werknemers in dienst per 1-1-1999 zullen van de verlaging van de pensioenleeftijd geen nadeel ondervinden;

* de regeling is financieel voor werkgevers niet ongunstiger dan de oude overgangsregeling;

* de tekst ligt zo dicht mogelijk bij de oude CAO-tekst;
* de tekst is PVK- en fiscus-proof.

Vanzelfsprekend zijn op de pensioenregelingen van de maatschappijen de wettelijke regels, zoals fiscale maxima van toepassing.

De CAO-teksten zijn momenteel digitaal beschikbaar en zullen binnen 4 weken ook in gedrukte vorm verschijnen. In de tussentijd is al invulling gegeven aan een van de CAO-afspraken. Half december 2002 hebben partijen een intentieverklaring ondertekend voor een Arbo-protocol. Doel van dat protocol is een plan van aanpak te maken teneinde werkdruk en RSI te voorkomen. Een commissie van deskundigen van zowel verzekeraars als van vakbonden gaat hiermee aan de slag. Dit voorjaar beginnen de CAO-onderhandelingen voor de nieuwe CAO weer. In ieder geval zullen wij conform onze arbeidsvoorwaardennota aandacht vragen voor de volgende coördinatiepunten:

* arbeid en zorg;

* employability;

* preventie ziekteverzuim en reïntegratie;
* vakbondswerk en medezeggenschap;

* internationale collegialiteit;

* een loonvraag van 2,5% conform het Sociaal Akkoord tussen sociale partners en de overheid.

Indien u nog ideeën heeft ter verbetering of aanvulling op de CAO Verzekeringen, dan horen wij dat graag van u.

Ook voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga door middel van de reactieknop op deze pagina (ingelogde leden).