Malmberg en ThiemeMeulenhoff kiezen Encarta Wereld Atlas als digitale atlas

Schiphol-Rijk, 13 januari 2003 - De educatieve uitgeverijen ThiemeMeulenhoff en Malmberg gaan Encarta Wereld Atlas van Microsoft gebruiken als digitale atlas voor leerlingen in de basisvorming van het voortgezet onderwijs en de tweede fase van het havo en vwo. Encarta Wereld Atlas zal worden opgenomen in de aardrijkskundemethode 'WereldWijs' van Malmberg. ThiemeMeulenhoff neemt Encarta Wereld Atlas op in de aardrijkskundeleermethodes 'De Geo' en 'Atlantis'. Deze twee uitgeverijen hebben samen een marktaandeel van ruim 80 procent in de Nederlandse markt voor aardrijkskundemethodes. De digitale atlas wordt geïntroduceerd in januari 2003 en wordt in het schooljaar 2003-2004 ingevoerd in het onderwijs.

De keuze voor Encarta Wereld Atlas is vooral ingegeven door het eenvoudige gebruik en de uitgebreide mogelijkheden om digitale kaarten te koppelen met achtergrondinformatie, statistische gegevens en multimedia-content. In combinatie met de ingebouwde zoekfunctie kunnen leerlingen snel en gemakkelijk de informatie verzamelen die zij nodig hebben voor projecten en opdrachten. Volgens de uitgeverijen is Encarta Wereld Atlas een waardevolle aanvulling op de papieren atlas, met vele nuttige extra's.

"Tegenwoordig halen leerlingen hun informatie steeds meer uit verschillende bronnen. Het is belangrijk dat ze daarbij ook een geografische benaderingswijze kunnen gebruiken, waarbij ze verschijnselen kunnen relateren aan de ligging en situatie van die verschijnselen. Niet alle digitale bronnen zijn daarvoor geschikt, maar Encarta Wereld Atlas is dat wel. Er worden directe relaties gelegd tussen de kaart en de artikelen. Met behulp van figuren en animaties worden processen helder uitgelegd en de statistieken van alle landen op de wereld worden op dezelfde wijze weergegeven, zodat alle gegevens gemakkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden," zegt Theo Peenstra, uitgever bij ThiemeMeulenhoff.

Volgens Jakob Schuiringa, directeur-uitgever bij Malmberg, geograaf van origine en initiatiefnemer van dit atlasproject, krijgen leerlingen met de Encarta Wereld Atlas de beschikking over een uitstekende atlas. "Een product met een uitstekende kwaliteit en reputatie. Naast de mogelijkheden en inhoud van een papieren atlas biedt deze multimediale atlas heel veel extra's. Door de veelvuldige en diepgaande integratie in onze marktleidende mixed media methode Wereldwijs worden die mogelijkheden via vragen en praktische opdrachten ook daadwerkelijk benut. In bijna elke les wordt het gebruik van de atlas gestimuleerd en wordt de meerwaarde ervan overtuigend bewezen. We zijn er trots op dat we het Nederlandse onderwijs tegen een extreem lage prijs zo'n waardevol product kunnen leveren." Encarta Wereld Atlas is een omvangrijke en gedetailleerde multimedia wereldatlas. De atlas is volledig Nederlandstalig en is voorzien van de nieuwste digitale kaarten en omvangrijke geografische en demografische informatie. De atlas telt 8 miljoen plaatsnamen en biedt 20 verschillende kaartsoorten. Daarnaast biedt Encarta Wereld Atlas een complete aardrijkskundige encyclopedie met achtergrondinformatie. Directe internetkoppelingen maken het mogelijk om bijvoorbeeld het actuele weerbeeld van een stad of land op te vragen. De atlas beschikt tevens over talloze multimediacomponenten, waarmee leerlingen onder andere 'virtuele vluchten' kunnen maken boven landen, steden en gebieden. Gezien de Nederlandstalige origine bevat deze atlas extra veel informatie over Nederland en België.

Encarta Wereld Atlas zal worden toegepast in leermethoden voor leerlingen in de eerste drie jaren van de basisvorming van het voortgezet onderwijs (leeftijd 12-15) en in de tweede fase voor de bovenbouw havo en vwo (leeftijd 15-18). Vanaf 2004 zal Encarta Wereld Atlas ook deel gaan uitmaken van de 'Digiset', die behoort bij de editie WereldWijs VMBO-leerwegen van Malmberg (voorbereidend op het VMBO-examen).

ThiemeMeulenhoff, Malmberg en Microsoft zullen aanwezig zijn tijdens de onderwijsbeurs NOT 2003 (Nationale Onderwijs Tentoonstelling), die van 21 tot en met 25 januari a.s. wordt gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht, Daar zullen zij laten zien op welke wijze Encarta Wereld Atlas wordt geïntegreerd met reguliere aardrijkskundeboeken. Meer informatie over NOT 2003 is te vinden op www.not-online.nl.

Malmberg
Malmberg is de grootste uitgeverij in Nederland binnen het funderend onderwijs (basis- plus voortgezet onderwijs) en tevens de educatieve uitgeverij die als eerste leerboeken, werkboeken en ICT integreerde in één sterk multimediaal leersysteem. Door behalve boeken ook leerlingencd-roms en methodesites structureel in te zetten wordt leerrendement en leerplezier samengebracht. In aanvulling op deze mixed media methoden worden leerlingen door Malmberg bovendien extra ondersteund bij het zelfstandig leren en werken via onder meer de sites van Collegenet en Examen.nl en wordt innovatie en gebruiksgemak op enthousiastmerende wijze gecombineerd. Haalbare vernieuwing bij uitstek dus. Meer informatie is te vinden op: www.malmberg.nl

ThiemeMeulenhoff
ThiemeMeulenhoff ontwikkelt leermiddelen voor het totale onderwijsveld: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs & volwasseneneducatie en hoger onderwijs. ThiemeMeulenhoff is de educatieve uitgeverij waarin alle fondsen van de voormalige uitgeverijen Meulenhoff Educatief, SMD Educatieve Uitgevers en Uitgeverij Thieme zijn samengevoegd. Van basisonderwijs tot volwasseneneducatie, van ABC tot ICT, ThiemeMeulenhoff ontwikkelt leermiddelen waarvan de kwaliteit verzekerd is: leer- en werkboeken, cd-roms, docentenhandleidingen, video's, luistermateriaal, internetsites. Meer informatie is te vinden op: www.thiememeulenhoff.nl

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.



Ingezonden persbericht