ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

chaos bij oalt-leraren snel oplossen

Gemeenschappelijk persbericht van de gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs

Chaos bij OALT-leraren snel oplossen

Utrecht, 6 december. Voor OALT-leraren is de chaos compleet nu het voornemen over afschaffing van hun vak sinds de val van het kabinet Balkenende in de lucht hangt. Daarnaast traineert het ministerie het maken van een sociaal plan, drie jaar na de reorganisatie van 1999. Bestaat taalondersteuning aan allochtone leerlingen straks nog wel of helemaal niet meer? Hoe staat het met het sociaal plan van de vorige reorganisatie?
9)'Veel OALT-leerkrachten weten niet waar zij aan toe zijn en dat demotiveert enorm', aldus Liesbeth Verheggen, dagelijks bestuurder van de AOb namens alle onderwijsorganisaties. Werknemers en werkgevers in het onderwijs en de VNG voeren daarom actie om de problemen snel op te lossen. Zij bezoeken vrijdag met kamerleden van het CDA een school in Utrecht om te kijken naar de praktijk en de problemen rond de taalondersteuning.

Het demissionaire kabinet heeft in het regeerakkoord besloten om alle subsidie voor OALT (onderwijs in allochtone levende talen) af te schaffen. Sommige schoolbesturen hebben gelijk daarop voorbereidingen getroffen om hun OALT-leraren per 2005 te kunnen ontslaan. Een formeel besluit om de subsidie stop te zetten en wat er met het geld gaat gebeuren (blijft taalondersteuning wel bestaan of verdwijnt ook dat) is echter niet genomen.
OALT bestaat uit twee onderdelen. Zeventig procent van de scholen gebruikt de subsidie voor taalondersteuning bij het leren van Nederlands, dertig procent betreft echt onderwijs in een allochtone levende taal. In de voornemens van het kabinet wordt alles geschrapt.
Verschillende voormalige regeringspartijen lijken weer terug te willen komen op de afspraken in het strategisch akkoord. Zo pleit VVD-Kamerlid Clemens Cornielje inmiddels voor afschaffen van aparte OALT maar voor behoud van taalondersteuning.
Los van de onduidelijkheid over de toekomst van taalondersteuning, zijn ook de problemen van de vorige reorganisatie niet opgelost. In 1999 is het nieuwe stelsel van OALT ingevoerd, waarbij de mogelijkheid ontstond voor taalondersteuning of aparte taallessen in een allochtone taal. Vanaf 1 augustus 2002 mogen leraren die geen bevoegdheid Nederlands hebben gehaald, geen OALT meer geven. Maar een sociaal plan voor deze groep is er nooit gekomen. Het gevolg is dat er mensen op scholen zijn, die niet ontslagen kunnen worden maar voor wie compleet onduidelijk is wat zij kunnen en mogen doen. Werkgevers en bonden zijn al lange tijd met het minsiterie in overleg, maar tot op de dag van vandaag ontbreekt instemming van de minister met voorstellen voor het sociaal plan. Bonden en werkgevers en VNG dringen er daarom bij minister Van der Hoeven op aan om snel het overleg formeel af te ronden.

Vrijdag 17 januari 10.00 onderwijsorganisaties bezoeken met grote CDA-delegatie basisschool Lukas, Eisenhouwerlaan 43, Utrecht. De actie taalondersteuning moet blijven is een initiatief van AOb, AVS, OCNV, CMHF, BPCO, VBKO, VOS/ABB en VNG
Meer informatie bij Robert Sikkes, manager communicatie 06-12967847

13 jan 03 14:00