KLM

03/005

KLM VERHOOGT "11 SEPTEMBER-HEFFING" MET 3 US DOLLAR

AMSTELVEEN, 13 januari 2003 - De KLM verhoogt per 1 februari 2003 de speciale verzekerings- en veiligheidsheffing op vluchtcoupons met 3 US dollar. De totale heffing komt hiermee op 8 US dollar per coupon of een equivalent in lokale valuta. De in het najaar van 2001 ingevoerde toeslag van 5 US dollar per coupon blijkt de structureel gestegen kosten voor verzekeringen en veiligheidsmaatregelen onvoldoende te dekken.

In de Nederlandse markt is de heffing van 5 US dollar destijds in de ticketprijs verwerkt. De verhoging wordt als toeslag van 3 euro apart op de coupon vermeld.

Sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zijn de verzekeringspremies aanzienlijk gestegen en worden door luchtvaartmaatschappijen en luchthavens nog steeds verscherpte veiligheidsmaatregelen ingevoerd. In het afgelopen jaar heeft KLM ook veel geïnvesteerd in extra beveiligingspersoneel en veiligheidsprocedures, zowel aan boord als op de grond . Ook worden de cockpitdeuren gefaseerd aangepast en versterkt. Ook maatregelen die de luchthavens wereldwijd nemen ter verhoging van de veiligheid, zoals bijvoorbeeld screening van de bagage, hebben invloed op de processen van KLM en brengen derhalve kosten met zich mee. KLM verwacht dat de kosten voor het totale pakket aan veiligheidsmaatregelen structureel zullen zijn.



KLM