---

Ministerie van Defensie



---

foto: Hr.Ms. Witte de With met USS Truman, foto 2 (Koninklijke Marine)

Navo-eskader ontmoet Amerikaanse vliegkampschip

13-01-2003

De commandant van het permanente NAVO-eskader op de Middellandse zee (STANAVFORMED), commandeur H.P. Wirth, heeft een bezoek gebracht aan het Amerikaanse vliegkampschip USS Harry S. Truman. Dit enorme oorlogsschip is tevens vlaggenschip van de Amerikaanse Carrier Group 2 en verblijft in de Middellandse Zee. Commandeur Wirth voert momenteel het commando over het NAVO-eskader dat bestaat uit negen schepen die zich, in het kader van de strijd tegen het terrorisme, bezig houden met het controleren van het scheepvaartverkeer in het oosten van de Middellandse zee. Vlaggenschip van dit NAVO-eskader is het Nederlandse fregat Hr.Ms. Witte de With.

Om maximaal van elkaars aanwezigheid te kunnen profiteren en samen te kunnen opereren zijn tijdens het werkbezoek aan boord van USS Harry S. Truman besprekingen gevoerd met schout-bij-nacht Stufflebeem, de commandant van de Harry S. Truman Battle Group en commandeur OBryan, commandant van Destroyer Group 22. Deze gesprekken kunnen in de nabije toekomst tot een nauwere samenwerking leiden. Voor de bemanning van Hr. Ms. Witte de With was het mooie gelegenheid om een groot schip als de Harry S. Truman eens van dichtbij te zien. De vliegkampschepen van deze klasse vormen de grootste oorlogsschepen ter wereld.

Hr. Ms. Witte de With vertrok 29 augustus 2002 voor een periode van zes maanden naar de Middellandse Zee. Sinds 13 september 2002 is het luchtverdedigingsfregat vlaggenschip van het NAVO-eskader "Standing Naval Force Mediterranean" (STANAVFORMED). (foto's: Koninklijke Marine)
foto: Hr.Ms. Witte de With met USS Truman, foto 1 (Koninklijke Marine)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme