Het Nederlandse Rode Kruis

13 januari 2003
Voedselpakkettenactie afgerond: verslag en resultaten

Vijfentwintig gezinnen leefden een week lang op bonen, pasta en tarwemeel. Vooral eens op een andere manier de mensen in Afrika te kunnen helpen, sprak de deelnemers zeer aan. "We zijn zo verwend met altijd verse groenten, rauwkost en een toetje. Het is heel goed om dit eens te ervaren!", vindt mevrouw Meedendorp (Drenthe).

Bonenpaté
Honger hebben ze in veel gevallen niet geleden, het pakket was ruim voldoende om te voorzien in de dagelijkse energiebehoefte. Wel was het erg saai, iedere dag hetzelfde. Veel creatievelingen slaagden er toch in er wat van te maken. Wat dacht u van bruine bonenpaté, gefrituurde pastabolletjes en tortilla´s met bieslook? Deze recepten werden enthousiast uitgewisseld via e-mail. Toch zijn veel mensen een paar kilo afgevallen.

Fam Broeks

Vooral de inzet van hun kinderen vervulde de ouders met trots. Klazien Broeks (Overijssel) kreeg veel respect voor haar kinderen. "Ze genoten van een koekje, dat ze normaal gesproken het aankijken niet waard vinden. Konden genieten van bijna niets!" Reacties uit de omgeving varieerden van vele hartverwarmende tot enkele kritische. Ook de media wisten de actievoerende gezinnen te vinden. Bij sommige gezinnen was er iedere dag wel een journalist bij het eten.

Tussen de snickers

Fam Van Hooren

Op school, op het werk en vooral tijdens de nieuwjaarsrecepties viel het volhouden niet mee. "Bij mij op school reageerden de kinderen gelukkig positief, al was het niet leuk om met een paar droge boterhammen tussen de snickers te zitten", vertelt Tineke Smits (Gelderland). En overal was er lekker eten. "Het lijkt ook of we opeens een geur-TV hebben, we ruiken de kippenkluiven al, als we ze zien op TV!", mailde de familie Van Hooren (Noord-Holland).

Fam. Rollema

Het laatste weekend was érg zwaar volgens de meeste gezinnen. Boodschappen doen voor de komende week was een drama voor de familie Rollema (Noord-Holland). Zoon Yoerik barstte in de supermarkt in tranen uit bij het zien van al dat lekkers en snikte "Maar ik wil het niet opgeven hoor!" Deze maandag mocht er gelukkig weer fruit, melk en andere opeens hemelse producten genuttigd worden.

Giro 555
Op giro 555 is inmiddels 8 miljoen binnengekomen. Er komt nog steeds veel geld binnen. Mede dankzij deze actie kan het Nederlandse Rode Kruis in Afrika nog veel meer mensen helpen.

Ook geven aan giro 555? Dat kan online op de website van de samenwerkende hulporganisaties.