Rechtbank Zutphen



Behandeling zaak Nulde op maandag 6 en dinsdag 7 januari 2003
Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 13-01-2003

Afgelopen maandag en dinsdag werd de Nulde-zitting hervat. Maandag diende de zaak van M.J., "stiefvader" van Rowena R., en dinsdag de zaak van W.R, de moeder van Rowena. Voor deze zittingen was wederom veel belangstelling van pers, familieleden en andere geĂŻnteresseerden.

Zaak M. J.
Op maandag, tijdens de behandeling van rechtszaak van M.J., werden de details van het overlijden en de verdwijning van het lichaam van het meisje besproken. Verder werden videobeelden van M.J. tijdens eerdere politieverhoren getoond. M.J. trok tijdens de behandeling bepaalde onderdelen van zijn verklaringen in en beweerde dat niet hij maar een ander het lijkje van het meisje heeft verminkt en verdeeld. Aan alles wat daarna met Rowena is gebeurd, is hij volgens eigen zeggen wel schuldig. Ook heeft hij Rowena wel eens wat klappen gegeven. De raadsman van M.J. voerde in het pleidooi onder meer aan dat M.J. onder de invloed van W.R. zou hebben gehandeld.

Het OM eiste maandag 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Zaak W. R.
Op dinsdag 7 januari, verscheen W.R., de moeder van Rowena, voor de rechtbank. Het OM acht haar schuldig aan het medeplegen van moord en het verbergen van het lijkje. Het OM vindt dat W.R. net zo schuldig is als haar voormalige partner. Zij had haar kind moeten beschermen. Het feit dat zij er bij was als M. J. Rowena opsloot in een hondenhok en niets daartegen deed, rekent het OM haar zwaar aan. De 26-jarige W. verklaarde niets te maken te hebben met de moord op haar dochtertje. Zij wees haar ex-vriend M. aan als de schuldige.

De raadsman van W. voerde aan dat er onvoldoende redenen zijn om W.R. op basis van verklaringen, die o.a. door "manipulerend optreden" van rechercheurs tot stand zouden zijn gekomen, langer vast te houden. Hij eiste opheffing van haar gevangenhouding dan wel schorsing. De rechtbank wees dit verzoek af.

Het OM eiste, evenals tegen M.J., een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging tegen de moeder van Rowena R.

Uitspraak
De rechtbank doet op 17 januari 2003 om 10.00 uur in de zaak van M.J. en om 10.30 uur uitspraak in de zaak tegen W.R.. W.R. heeft te kennen gegeven niet bij de uitspraak aanwezig te willen zijn.

Nadere informatie: A. Haverslag, communicatieadviseur Rechtbank Zutphen, communicatie@zutarr.drp.minjus.nl