HBO-Raad

verschenen op: 13-01-2003

Hogescholen vragen om voorrang voor kennisbeleid

De vereniging van hogescholen, HBO-raad roept de politieke partijen op om bij de vorming van het nieuwe kabinet voorrang te geven aan de totstandkoming van een kennisagenda. Om de Nederlandse economie weer vlot te trekken is een actief kennisbeleid noodzakelijk voor het creëren van meer hoogwaardige arbeidsplaatsen en een hogere economische productiviteit. Investeren in kennis en kennisontwikkeling helpt ook de sociale integratie van bevolkingsgroepen te bevorderen. Waren het vroeger de arbeiderskinderen, nu zijn het vooral allochtone jongeren voor wie een goede kwaliteit van onderwijs meer perspectief betekent. In tal van sectoren is er bovendien nog steeds sprake van een groot tekort aan mensen zoals verpleegkundigen, leraren en technici.

De hogescholen willen zich inzetten om het kennisbeleid daadwerkelijk te realiseren. Zij zullen aan de nieuwe minister of staatssecretaris voor hoger onderwijs voorstellen meerjarenafspraken te maken waarin concrete doelen en resultaten van het kennisbeleid worden geformuleerd. Het gaat daarbij om het beter benutten van kennis, zoals de ontwikkeling en verspreiding van innovaties door hogescholen, vooral voor het midden- en kleinbedrijf; om het beter benutten van talent, zoals het verbeteren van de doorstroom van studenten in het beroepsonderwijs; en het opleiden van meer mensen in de sectoren waar grote tekorten zijn.

Vandaag heeft de voorzitter van de HBO-raad, Frans Leijnse de oproep van de hogescholen om voorrang te geven aan kennisbeleid als eerste overhandigd aan de lijsttrekker van de PvdA, Wouter Bos, voorafgaand aan zijn rede over de kenniseconomie op Saxion Hogeschool Enschede.