Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
4

Directie:
voorlichting

13-01-2003

Status:
informatie

Minister Van der Hoeven en staatssecretaris Van Leeuwen stellen Commissie Cultuureducatie in het Primair Onderwijs in

Samen met kinderen uit de Haagse Schilderswijk hebben Minister Van der Hoeven (Onderwijs) en staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) een onafhankelijke commissie ingesteld. De commissie gaat de bewindslieden van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen adviseren over de versterking van cultuureducatie in het primair onderwijs. Deze Taakgroep Cultuureducatie in het Primair Onderwijs is volgens de bewindslieden nodig omdat het primair onderwijs bijzondere aandacht verdient als het gaat om cultuureducatie. Het primair onderwijs legt immers de basis voor ontvankelijkheid en waardering voor kunst en cultuur bij alle kinderen in Nederland. De taakgroep, onder voorzitterschap van Jan Wagemakers, komt vóór 1 juni 2003 met haar advies.
De Taakgroep Cultuureducatie in het Primair Onderwijs beantwoordt - in overleg met mensen uit de onderwijs- en cultuursector - de vraag wat cultuureducatie in het basisonderwijs in 21ste eeuw zou kunnen inhouden. Ook gaat de Taakgroep na hoe scholen die cultuureducatie vervolgens vorm kunnen geven en hoe ze nauwer samen kunnen werken met culturele instellingen, centra voor de kunsten (zoals muziek- en creativiteitscentra), kunstenaars en professionals uit de erfgoed-sector en ouders.

Naast de heer Wagemakers bestaat de taakgroep uit:
· mevrouw M. Brito de Campos, directeur P.J. Troelstraschool Amsterdam-Geuzenveld;

· de heer J.H.M. Deiters, zakelijk directeur Het Concertgebouw NV;
· mevrouw G.M. Mittendorff, wethouder Jeugd en Gezin te Eindhoven;
· de heer J. Stoel, Buro Cultuur in de School Tilburg.
In november 2002 heeft het kabinet besloten aanzienlijk te investeren in het project Cultuur en School, met als doel kinderen en jongeren te stimuleren om zowel actief als receptief aan kunst en cultuur deel te nemen. Het streven is om leerlingen in één doorlopende leerlijn - vanaf de eerste groep van het basisonderwijs tot aan de afronding van de schoolopleiding - culturele activiteiten aan te bieden. De bewindspersonen achten cultuureducatie een essentieel onderdeel van de vorming van jonge mensen. Hiervoor is samenwerking nodig tussen scholen, culturele instellingen, gemeenten en centra voor kunstzinnige vorming.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl