CDA

Van der Hoeven: arbeidsbemiddeling voor uitvallers in VMBO

Om het aantal uitvallers in het VMBO terug te dringen, wil het CDA voor die groep "arbeidsbemiddeling de school in halen''. Dat zei demissionair minister van Onderwijs Van der Hoeven maandag 13 januari op een campagnebijeenkomst van haar partij.

Van der Hoeven wil leerlingen (16 en 17 jaar) die de eindstreep niet halen getuigschriften geven voor de vakken die ze wel hebben afgerond. Met behulp van professionele bemiddelaars moeten die leerlingen terechtkomen op een werkplek die aansluit bij wat ze hebben geleerd.

Om het lerarentekort op te lossen wil de minister mensen een toeslag geven, als ze kiezen voor het vak van docent. Ook zouden ze tegemoetkomingen kunnen krijgen voor kinderopvang, huisvesting en vervoer. Maar er moet volgens de CDA-politica veel meer gebeuren. "Een toeslag is een leuke binnenkomer, maar werkt maar één keer'', aldus Van der Hoeven. Belangrijker is dat het aantrekkelijker wordt op een school te werken.

Minder regels, meer carrièrekansen en inhoudelijk interessanter werk, zijn volgens haar noodzakelijk om het nijpende lerarentekort op te lossen. De minister vindt dat de omscholing van mensen tot docent veel makkelijker moet gaan.