Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie over floppen vrije energiemarkt: 'Kabinet draai liberalisering terug'

Amsterdam, 13 januari 2003 --- Milieudefensie vindt dat de liberalisering van de vrije energiemarkt moet worden teruggedraaid. Uit vandaag bekend gemaakt onderzoek van de TU Delft blijkt dat de vrije energiemarkt uitloopt op een groot drama voor het milieu en de consumenten. Door een gebrek aan sturing is de energiemarkt inefficiënt geworden en daardoor ernstig milieuvervuilend. Argumenten dat liberalisering voor een betere prijs zou zorgen, blijken niet te kloppen. Ook de leveringszekerheid van stroom neemt volgens het rapport af.

Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet niet eerder heeft ingegrepen en zelfs maatregelen om energieproductie efficiënter te maken, heeft tegengewerkt. 'Meer dan de helft van alle energie in energiecentrales wordt verspild. Het kabinet had makkelijk verbeteringen kunnen doorvoeren, maar liet dat bewust na door energiezuinige maatregelen juist ter discussie te stellen. Hiermee bewijst ze het milieu een bijzonder slechte dienst,'aldus Vera Dalm, directeur Milieudefensie.

'Vanwege de voortdurende inefficiëntie van energiecentrales worden er steeds grote hoeveelheden kernenergie en andere vuile stroom uit het buitenland geïmporteerd. Het wordt hoog tijd dat de groene stroom die in Nederland wordt opgewekt daadwerkelijk ten goede komt aan het milieu en niet alleen aan het opvullen van gaten in de planning,' aldus Dalm.

De laksheid om niet in te grijpen in de energieproductie past volgens Milieudefensie in de daden van het demissionaire kabinet, die totaal niet gericht zijn op een duurzaam energiebeleid. Zo werden de Kyoto- doelstellingen voor de terugdringing van broeikasgassen als slechts gehaald met éénmalige winsten. Het probleem van de nog steeds toenemende CO2-uitstoot mogen volgende generaties oplossen, als het aan het huidige kabinet ligt. Ook wilden CDA en VVD de fiscale voordelen beperken voor mensen die kiezen voor groene stroom. Verder trekken deze partijen veel minder geld uit om grootschalige productie van bijvoorbeeld windenergie in Nederland van de grond te krijgen. Ook verdween de premie op energiezuinige auto's en huishoudelijke apparaten.

Op dit moment voert Milieudefensie de verkiezingscampagne Geef dit kabinet geen tweede kans. Tijdens deze campagne wijst Milieudefensie de kiezer op de desastreuze gevolgen die het milieu ondervindt als dit kabinet zou aanblijven. Milieudefensie is bang dat de stekker uit groene stroom wordt getrokken, het openbaar vervoer wordt verder uitgekleed en natuur en landschap worden opgeofferd voor asfalt en beton.



Vereniging Milieudefensie