SP

SP wil onderzoek naar functioneren DTe

Er moet volgens de SP een onderzoek komen naar het functioneren van de Dienst uitvoering en Toezicht energie (DTe). Dit na aanleiding van de berichten van NRC Handelsblad en TU Delft. Beiden stellen dat het met de liberalisering van de stroommarkt de verkeerde kant op gaat. Ondanks de vele signalen dat de liberalisering voor flinke problemen dreigt te gaan zorgen, zwijgt de DTe in alle talen.

SP-Kamerlid Arda Gerkens vindt dat het hoog tijd is om het functioneren van de DTe aan de kaak te stellen. 'De DTe is voor toezicht op de energiemarkt. Maar wij moeten van de NRC en de TU vernemen dat het mis aan het gaan is. Ik vraag mij af waarom de DTe hier niet over aan de bel heeft getrokken.' Gerkens pleit ook voor meer bevoegdheden en personeel bij de DTe.

De stroommarkt zal aan einde van dit jaar ook worden opengesteld voor de kleinverbruiker. Dat zou eerst in oktober 2002 gebeuren maar is uitgesteld vanwege de gevreesde chaos die zou kunnen ontstaan. Gerkens pleit nu voor afstel. 'Aan alle kanten bereiken ons signalen dat ook deze liberalisering een drama gaat worden. Hogere kosten, milieuschade en de leveringszekerheid die in gevaar komt. De politiek moet nu ingrijpen en haar verantwoordelijkheid nemen, voordat het volledig uit de hand loopt.' De SP pleit al langer voor het stopzetten en terugdraaien van de liberalisering van de stroommarkt.

Meer informatie: Arda Gerkens 06 18 30 57 73.

13 jan 03 15:58