FNV

De Waal: geen akkoord bij doortrekken politieke lijn CDA-VVD

Trekt een eventueel nieuw CDA-VVD-kabinet de lijn van het huidige regeerakkoord nog verder door, dan zal de FNV zich geen nieuw akkoord voor 2004 en verdere jaren sluiten. Dat dreigement uitte FNV-voorzitter De Waal vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak voor de sociaal-economische pers.

De Waal doelde daarmee vooral op plannen waarin politieke partijen loonmatiging als grootste post in de nieuwe bezuinigingsplannen opvoeren:'Het doet je denken aan een handige kruidenier die aan zijn klanten zelfgedrukte geschenkbonnen uitdeelt, die alleen verzilverd kunnen worden bij de naburige slager. Uiteraard zonder overleg met de slager,' aldus de FNV-voorzitter.

In zijn nieuwjaarsrede richtte De Waal vooral zijn pijlen op VVD-fractieleider Gerrit Zalm, die hij van neo-stalinistische trekjes betichtte: 'Gaan ze zelf de CAO-onderhandelingen voeren? Ontpopt de liberale meneer Zalm, die zich het meest rijk rekent (4 miljard via loonmatiging), zich als neo-stalinist die van bovenaf de loonontwikkeling regelt. Ook in Albanië kan inmiddels vrij onderhandeld worden!'.

De FNV-voorzitter riep op het tij van de toenemende werkloosheid te keren. De economie moet volgens hem uit het dal. Nederlands grootste vakcentrale vindt ook dat de afbraak van de sociale voorzieningen moet stoppen. De Waal:'We moeten af van de kilte die het strategisch akkoord van het kabinet van CDA, VVD en LPF over Nederland heeft geld.'
En concreet: 'Nominale ziekenfondspremies zonder dat de compensatie voor de lagere inkomens voldoende is geregeld. Maar wel belastingdouceurtjes van miljoenen euro's voor handelaars in onroerend goed.'
De Waal's conclusie: 'Het sociaal en economisch beleid van dit kabinet laat het doorsnee FNV-lid in de kou staan.'

FNV Voorlichting/
Els Tieman: 020 - 5816 553 of 06 53 15 9226

De volledige speech van Lodewijk de Waal staat op www.fnv.nl/nieuws

13 jan 03 16:00