FNV

FNV-onderzoek: Salaris blijft 't belangrijkst

Jongeren gaan met meer plezier naar het werk dan hun oudere collega's. Ook zijn ze gevoeliger voor de werksfeer. Maar voor àlle werknemers blijft 'salaris' het belangrijkst. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat de FNV vandaag op haar Nieuwjaarsreceptie presenteert.

Van de Nederlandse werknemers gaat ruim driekwart met plezier naar het werk. Opvallend is: hoe jonger des te meer plezier. Van de jongeren tot 24 jaar zegt 94 procent met plezier te werken. De groep 55- tot 64-jarigen beleeft met 59 procent de minste arbeidsvreugde.

Zorg is de sector die het beste scoort (83 procent) als het gaat om werkplezier. Financiële instellingen en overheid komen op de tweede (81) en derde (80) plaats. Werken in de horeca (65) en landbouw (66) is minder leuk, aldus het FNV onderzoek. Kleine deeltijders werken met meer plezier (87 procent) dan werknemers met een baan van meer dan 12 uur.

Werknemers met minder plezier zijn minder tevreden over arbeidsvoorwaarden, werktijden, werkinhoud en werksfeer. Of een bedrijf wel of niet 'multicultureel' is, heeft geen invloed op het werkplezier.

Salaris (49 procent) noemen werknemers als het belangrijkste in een baan. Sfeer (35), zelfstandigheid (27) en werktijden (26) spreken iets minder aan. Werknemers die plezier hebben in hun werk vinden zelfstandigheid belangrijker dan hun collega's waarbij het plezier ontbreekt.

Werknemers met meer plezier zien meer eigen verantwoordelijkheden dan hun collega's die met tegenzin naar hun werk gaan. De laatste groep vindt vaker dat de werkgever verantwoordelijk is voor hun persoonlijke welzijn.
87 Procent van alle werknemers voelt zich medeverantwoordelijk voor het behouden en verbeteren van 'het werk'. Ruim driekwart heeft ooit iets ondernomen, zaken bespreekbaar gemaakt of aan de orde gesteld.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van het Intomart Internetpanel (503 werknemers) en de website van de FNV (649 reacties).

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Bianca Teeling, telefoon 020 - 58 16 551 of 0620 44 86 76 of

Het onderzoek 'Werk = plezier?' staat op www.fnv.nl/nieuws

13 jan 03 16:05