Nieuwsbericht

maandag, 13 januari 2003, 16.10 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Hennepplantage
Alkmaar, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 11.30 werd de politie geroepen bij een bedrijfspand aan de Hazenkoog in Alkmaar in verband met wateroverlast. Omdat er geen eigenaar bereikbaar was en ook belendende percelen schade dreigden op te lopen, werd een raam geforceerd. Nadat de hoofdkraan was dichtgedraaid zag de politie een hennepplantage met 505 bijna volgroeide planten. De planten en de bijbehorende apparatuur (lampen, filters, pompen e.d.) zijn in beslag genomen. Ook bleek, dat er stroom buiten de meter werd afgetapt. De NUON heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar/gebruiker van het bedrijfspand.

Snelheidscontrole

- Heiloo, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmiddag werd tussen 13.00 en 15.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Kennemerstraatweg te Heiloo. In totaal reden 16 bestuurders sneller dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 km per uur. De controle werd uitgevoerd omdat er veelvuldig te snel wordt gereden.

- Heerhugowaard, maandag 13 januari 2003.
Op maandagmiddag werd tussen 12.50 en 13.20 uur op snelheid gecontroleerd op de Provincialeweg te Heerhugowaard. Van de ruim 300 passanten reden er 11 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km per uur.

Aanrijding met letsel

- Heerhugowaard, zondag 12 januari 2003.
Op zondagavond omstreeks 19.20 uur raakte een 61-jarige man uit Heerhugowaard gewond bij een eenzijdig ongeval. De man reed in een personenauto over de Westtangent. Naar eigen zeggen kwamen twee auto's het tegemoet. Doordat de ene auto de andere inhaalde moest hij uitwijken en raakte naast de weg. De auto van het slachtoffer kwam tegen een boom tot stilstand. Hij werd met een hoofdwond vervoerd naar het Medisch Centrum in Alkmaar. Hier is ook bloed van de man afgenomen. Het Forensisch Instituut zal onderzoeken of er alcohol in het bloed voorkomt.

- Heerhugowaard, zondag 12 januari 2003.
Op zondagavond omstreeks 20.10 uur reed een 18-jarige Heerhugowaarder op een bromfiets over de Middenweg in zijn woonplaats. Juist op het moment, dat hij een geparkeerd staande auto voorbij wilde rijden, reed deze weg. De bromfietser werd door de 22-jarige uit Heerhugowaard afkomstige bestuurder in de flank aangereden. De bromfietser kwam daarbij ten val en kwam in botsing met een personenauto, die vanuit tegengestelde richting aan kwam rijden. Het slachtoffer liep rug- en schouderletsel op en moest voor behandeling worden overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar. De automobilist reed aanvankelijk weg van de plaats van het ongeval, maar meldde zich een kwartier later weer. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 245 ugl. Dat is juist een slok meer dan de toegestane 220 ugl. (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal wegens rijden onder invloed van alcohol en wegens het verlaten van de plaats van het ongeval.

Inbraak in bedrijf
Alkmaar, zondag 12 januari 2003.
Op zondagavond omstreeks 21.30 uur bleek er te zijn ingebroken in een bedrijfspand aan de Vondelstaete in Alkmaar. Dit betrof de derde inbraak in het bedrijf in twee maanden tijd. De daders kwamen het pand binnen door een ruit te vernielen. Een aantal computers en flatscreens werden buitgemaakt.

Aanrijding met alcohol
Bergen, zondag 12 januari 2003.
Op zondagavond omstreeks 22.10 uur vond er op de Oosterweg te Bergen een aanrijding plaats tussen twee elkaar tegemoet komende personenauto's. Doordat de bestuurster van een van de auto's een geparkeerd staande auto voorbij reed, liet zij onvoldoende ruimte voor haar tegenligger. Bij de aanrijding ontstond slechts lichte materiele schade. De bestuurster van de personenauto reed echter na de aanrijding door. De bestuurder van de andere auto, een 48-jarige man uit Aalter (B) heeft daarop zijn voertuig gekeerd, de achtervolging ingezet, de bestuurster klem gereden en haar contactsleutels uit het slot gehaald. Toen de politie ter plaatse kwam, werd alcoholgebruik geconstateerd. De 61-jarige vrouw uit Bergen blies maar liefst 915 ugl. Dat is ruim vier maal het wettelijk maximum van 220 ugl. Zij kreeg een proces-verbaal, terwijl ook haar rijbewijs werd ingevorderd.

Inbraak in school
Alkmaar, maandag 13 januari 2003.
Afgelopen weekend werd er ingebroken in het Horizon College aan de Drechterwaard te Alkmaar. De daders zijn binnengekomen door twee ruiten te vernielen. Uit het pand werden ruim 50 computerkasten ontvreemd. Nog eens twee computers werden ontvreemd vanuit scholengemeenschap de Vuurvogel/Hendrik de Winter aan de Slochterwaard in Alkmaar. Ook hier werd een raam ingeslagen.

NOORDKOP

Inbrekers gepakt, 8 inbraken opgelost
Den Helder, maandag 13 januari 2003.
Op vrijdagmorgen 10 januari 2003, omstreeks 04.00 uur reden twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee over de Ruyghweg in Den Helder. Daar zagen zij twee jongens lopen, die een leren stoel voorduwden. Op de stoel lagen een computer en een videorecorder. Toen de jongens de dienstwagen zagen gingen zij er vandoor. De Marechaussee zette de achtervolging in en kreeg een van de jongens te pakken. Hierop werd de politie gewaarschuwd, die de verdachte, een 16-jarige jongen uit Den Helder overnam.
De verdachte verklaarde dat hij de spullen had gevonden bij een vuilcontainer aan de van der Duyn van Maasdamstraat. Ter plaatse bij de vuilcontainer werden nog meer goederen aangetroffen. Tevens bleek in die straat te zijn ingebroken in een woning. De bewoners van deze woning hadden niets van de inbraak gemerkt en werden door de politie gewekt. Uit de woning bleken ondermeer de computer en de videorecorder te zijn ontvreemd. Voorts bleek die nacht te zijn ingebroken bij een woning aan de Jan in 't Veltstraat waarbij vier jassen waren weggenomen.
Hierna werd de 16-jarige jongen ingesloten en werd een vervolgonderzoek ingesteld. De recherche hield vrijdagmiddag zijn medeverdachte aan. Dat gaat om een 17-jarige jongen uit Den Helder. De beide jongens zijn het afgelopen weekend verhoord en hebben in totaal acht woninginbraken bekend in het centrum en oud-Den Helder. In alle gevallen kwamen ze de woningen binnen met behulp van, zoals dat juridisch heet, een valse sleutel. Dat ging via 'hengelen' door de brievenbus. Dit kan alleen bij woningen waar de voordeur niet op het nachtslot zit.
Op 20 december gingen ze op deze wijze ook een woning binnen aan de Jacob van Heemskerkstraat. Daar werden onder meer 24 cadeautjes van onder de kerstboom weggenomen. De buit van de twee verdachten bestond meestal uit (spel)computers, televisies, stereo-apparatuur en CD (roms). Een deel van de buit is door de politie teruggevonden. Zij zullen de aangevers benaderen. De beide jongens worden vandaag geleid voor de officier van justitie in Alkmaar. Naar een heler wordt nog een nader onderzoek ingesteld.

Fietsendief op heterdaad betrapt
Den Helder, zondag 12 januari 2003.
Surveillerende agenten zagen omstreeks 04.45 uur dat een 19-jarige man uit Den Helder met een fiets op zijn schouder op de Polderweg liep. Bij het zien van de agenten gooide hij de fiets op de grond en rende weg, de Trompstraat in. Bij de Wilhelminastraat kreeg een achtervolgende agent de man te pakken. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na verhoor werd hij heengezonden.

Snelheidscontrole
Middenmeer, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmiddag werd snelheid gecontroleerd met een onopvallende videoauto op de N242 en de N248 onder Middenmeer. Drie bestuurders kregen een bekeuring omdat zij respectievelijk 116, 120 en 127 km per uur reden op een weg waar 80 km per uur gereden mocht worden. Een motorrijder moest zijn rijbewijs inleveren. Hij reed over de Flevoweg met een gemiddelde van 163 km per uur. Hij haalde zelfs pieksnelheden van 190 km per uur.

Politie zoekt getuigen
Den Helder, maandag 13 januari 2003.
In de nacht van oud op nieuw, op woensdag 1 januari 2003, is er in de Koningdwarsstraat een jonge vrouw lastig gevallen door een groep bestaande uit ongeveer zes mannen.
Dat gebeurde op het moment dat het onrustig was in de Koningstraat. De vrouw was omstreeks 04.30 uur op weg naar huis en werd in de Koningdwarsstraat, aan de overkant van de supermarkt Vomar, door de groep belaagd. Ze werd onder meer op de grond getrokken en onzedelijk betast. Plotseling is de groep weggerend en werd de vrouw op straat achtergelaten. Ze kreeg toen hulp van een vrouw van ongeveer 30 jaar oud met een Indisch uiterlijk. Ze droeg een bordeauxrode leren jas tot op haar bovenbenen met een riempje aan de achterzijde van de jas. Ze had vermoedelijk een staart in haar haar en oorknopjes in haar oren. Er zat een steentje in die oorknopjes. Ze droeg een zwarte rok tot op haar knieën en droeg ook zwarte laarsjes zonder hak. Toen de vrouw aan het slachtoffer vroeg wat er was gebeurd antwoordde het slachtoffer niet en rende naar huis. De politie komt graag in contact met de behulpzame vrouw en of andere getuigen. Zij kunnen bellen met de politie in Den Helder via : 0900-8844 (lokaal tarief).

WESTFRIESLAND

Flessentrekkerij
Enkhuizen, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmiddag werd een 58-jarige man uit Zaandam aangehouden in Enkhuizen omdat hij bij meerdere bedrijven had gegeten en goederen had gekocht zonder deze te betalen. De man had het zich eerder op de dag bij een Chinees restaurant goed laten smaken. Hij werd aangehouden in de Stationsrestauratie. De man bleek een dagvaarding bij zich te hebben in verband met eerdere gevallen van flessentrekkerij.

Mensen van ijs gehaald
Medemblik, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmiddag omstreeks 17.00 uur hadden kinderen gezien dat twee personen op het ijs liepen in het IJsselmeer onder Medemblik. De afstand was dermate groot dat niet gezien kon worden of de mensen in moeilijkheden verkeerden. Terwijl een helikopter opsteeg vanaf Schiphol, probeerde een politieauto vanaf de kant het tweetal te waarschuwen. Uiteindelijk kwamen de 35-jarige inwoner van Medemblik en zijn 15-jarige zoon zelf terug. Zij hadden zich verkeken op de afstand en de plotseling ingevallende duisternis. De helikopter kon weer terugkeren naar Schiphol.

Diefstal auto
Hoorn, zondag 12 januari 2003.
Op zondagavond, omstreeks 18.25 uur stond een 23-jarige man uit Zwaag op het trottoir van de Reiger in Hoorn. De man was even een pizza gaan halen en zijn auto stond voor de pizzeria geparkeerd. De man wilde juist instappen toen zijn auto wegreed. Het slachtoffer had de sleutels in het contact laten zitten en de auto was niet afgesloten. Het ging om een blauwe Toyota Corolla met kenteken XJ-71-KP.

Alcoholcontrole
Berkhout, zondag 12 januari 2003.
Op zondagavond omstreeks 18.50 uur werd op de Wijzend in Berkhout een 37-jarige man uit Hoorn in een personenauto gecontroleerd. Hij blies 490 ugl. Dat is ruim twee maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ugl.

Inbraak in school

- Hoorn, maandag 13 januari 2003.
Afgelopen weekend is er ingebroken in een noodlokaal van de Mariaschool aan de Eikstraat in Hoorn. De daders kwamen binnen door een nooddeur open te breken. Uit het pand werden twee computers en een stereotoren weggenomen. Bovendien hebben de daders gepoogd met oud papier en spelletjes brand te stichten. Het gebouw heeft echter geen vlam gevat.

- Zwaag, maandag 13 januari 2003.
In het weekend werd ingebroken in basisschool de Rank aan de Akkerwinde te Zwaag. De daders kwamen binnen door een raam te vernielen. Uit het pand werd een computer ontvreemd.

Overval
Hoorn, vrijdag 10 januari 2003.
Op vrijdagavond, tussen 21.30 en 23.00 uur werd de 48-jarige bewoner van een pand aan de Stijl in Hoorn in zijn woning overvallen. De man was alleen thuis en hoorde geluiden in de gang. Toen hij ging kijken zag hij drie of vier personen. Hij werd direct geslagen, gestompt en bedreigd met een vuurwapen. Het slachtoffer werd ook gebonden en bewusteloos geslagen. De overvallers hebben het slachtoffer vervolgens opgesloten in een kast. Hieruit werd hij omstreeks 23.00 uur bevrijd door een familielid dat langs kwam. Uit de woning werd geld en een gouden ring ontvreemd. Het slachtoffer werd voor behandeling overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn.

Gaspistool
Grootebroek, zondag 12 januari 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 01.40 uur werd een bewoonster van een pand aan de Habijt in Grootebroek wakker van een harde knal. Toen zij naar buiten keek zag zij een buurtbewoner in beschonken toestand op de grond liggen. De man had een vuurwapen in zijn hand, waarmee hij schoot. De gewaarschuwde politie heeft in de loop van de zondag een onderzoek ingesteld in d woning van de betrokken buurtbewoner. Hierbij werd een gaspistool met munitie aangetroffen. Het wapentuig werd in beslag genomen. De 33-jarige verdachte krijgt een proces-verbaal.

Inbraak woning
Enkhuizen, maandag 13 januari 2003.
Vannacht, tussen 00.00 en 04.00 uur werd er ingebroken in een woning aan de Sebastiaan Centenweg te Enkhuizen. De daders kwamen binnen door een raam van de voordeur te vernielen. Uit de tussenwoning werden onder anderen geld, een GSM, een digitale fotocamera en sieraden ontvreemd.

Overval op pompstation
Hoorn, zondag 12 januari 2003.
Op zondagavond omstreeks 22.20 uur werd een overval gepleegd op het pompstation aan de Willemsweg te Hoorn. De 30-jarige Amsterdamse werknemer stond achter de balie van het pompstation toen er twee mannen de winkel binnen kwamen. Zij liepen direct naar de balie en sloegen met op vuurwapens gelijkende voorwerpen op het glas. Onder bedreiging moest de werknemer het geld uit de kassa afgeven. Direct daarna vertrokken de overvallers op de fiets in de richting van de Kersenboogerd. De overvallers hadden beiden een lengte van ongeveer
1,70 meter. Zij waren tenger en hadden een getint uiterlijk. Beide mannen droegen een bivakmuts. De ene man droeg verder een beige jas met bontkraag en een spijkerbroek. De andere een donkere jas en een donkere broek. De politie zette diensthonden in om het spoor van de verdachten te volgen. Dit leverde echter geen resultaat op.