Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Reaktie Donner op bodyscanner Ned. Antillen

Wiebe Alkema
070 370 7225

4271
13.01.03


Volgens minister Donner van Justitie is de scanner wel degelijk geschikt voor de controle van bolletjesslikkers op de luchthaven Hato. De eventuele aanwezigheid van bolletjes kan in voldoende mate worden vastgesteld. Het stralingsniveau is aanvaardbaar volgens de huidige medische normen.

De hoeveelheid straling waaraan de onderzochte persoon per onderzoek wordt blootgesteld, bedraagt 60 tot 80 micro Sievert. Een mens mag jaarlijks - zonder dat er gevaar is voor de gezondheid - bloot worden gesteld aan 1000 micro Sievert. Eén foto is voor het kunnen detecteren van bolletjes voldoende. In uitzonderlijke gevallen is een tweede foto noodzakelijk. Het verhaal dat bij corpulente mensen vier foto's nodig zijn, is absoluut onjuist.

Net als in een ziekenhuis is op HATO een stralingsdeskundige (radioloog) verantwoordelijk voor het onderzoeksproces. Het bedienend personeel - dat een instructie heeft gekregen - werkt bovendien met vaste protocollen. Voor het maken van de foto is enkele tienden van seconden nodig. Na de opname wordt de straling automatisch uitgeschakeld. Het langdurig ingedrukt houden van de stralingsbedieningsknoppen heeft dus geen effect op de stralingsduur.

Het apparaat is een demonstratiemodel dat weliswaar viereneenhalf jaar oud is, maar in die periode slechts vier maanden effectief en alleen voor demonstratiedoeleinden in gebruik is geweest. Het betreft een gangbaar model met de meest moderne techniek dat nog steeds wordt verkocht aan verschillende ziekenhuizen, ook in Nederland. Het bedrag (75.000 euro) dat het ministerie heeft betaald voor de scan is gebruikelijk voor een dergelijk model.

Met de autoriteiten op de Nederlandse Antillen was overeenstemming bereikt over de levering van een scanner. Ook is met de autoriteiten afgesproken dat het gebruik van de scan plaatsvindt onder leiding van een stralingsdeskundige. Het gebruik van het apparaat valt onder de wetgeving van de Nederlandse Antillen. De Antilliaanse regering heeft in totaal vijf offertes aan Nederland aangeboden om de toepassingsmogelijkheden te beoordelen. Daarbij is de keuze gevallen op de SIREMOBIL COMPACT van Siemens. Belangrijke overwegingen waren: de omstandigheden waaronder het apparaat moet worden gebruikt en de leveringstermijn. De levensduur van de scanner bedraagt minstens 15 jaar. De scanner is begin januari geïnstalleerd. Anderhalve maand na ingebruikneming volgt een eerste evaluatie. Bij de ingebruikneming is een Nederlands bedrijf betrokken dat de regering van de Nederlandse Antillen zal adviseren over de stralingsveiligheidsaspecten.
---

13 jan 03 16:18