Provincie Limburg


Persberichten 2003

Uitvoering schaderegeling hoogwater Maas door LASER (008)

Geen rol voor Provincie en Maasgemeenten

De uitvoering van de schaderegeling voor de hoge waterstanden in gedeelten van de Maas in de periode tussen 2 en 6 januari 2003 is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgedragen aan LASER, agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Dit is een organisatie die deze taak in het verleden al vaker heeft uitgevoerd. LASER zal gedupeerden rechtstreeks benaderen. Inhoudelijke informatie over wat wel en niet vergoed wordt, over de procedure en de afhandeling, wordt derhalve verstrekt door LASER. Er is dus voor de uitvoering van deze regeling geen rol weggelegd voor de provincie Limburg en de Maasgemeenten.

LASER zal in de loop van de volgende week schademeldingsformulieren toezenden aan de mogelijk gedupeerden van circa 290 woningen en bedrijven gelegen in het onbedijkte gebied van de Maas. De adressen hiervoor zijn verkregen via de provincie Limburg. Ook zullen de ruim twintig gedupeerden door de kadedoorbraak in Steyl, gemeente Venlo, rechtstreeks benaderd worden door LASER. Deze rechtstreeks benaderde mogelijk gedupeerden dienen hun schade via het toegezonden formulier bij LASER te melden.

Gedupeerden, die niet rechtstreeks door LASER zijn benaderd en toch menen op de schaderegeling een beroep te kunnen doen, kunnen ook bij LASER terecht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld agrarische bedrijven met teeltplanschade of overheden met schade aan infrastructuur of bereddingskosten.

Een schademelding kan uiterlijk 21 februari 2003 op het door LASER verstrekte formulier bij LASER worden ingediend.

Uit de regeling wordt duidelijk dat schade veroorzaakt door kwelwater niet wordt vergoed.

In de regeling is voor wat betreft de omvang van het schadegebied evenwel een hardheidsclausule opgenomen om te voorkomen dat strakke toepassing van de regeling in individuele gevallen leidt tot schrijnende situaties. Dit moet uiteraard overtuigend aangetoond kunnen worden.

Voor vragen over de regeling en de toe te zenden formulieren kan met LASER contact worden opgenomen via het LNV-Loket. Dit is te bereiken via telefoonnummer 0800 - 2233322. Het LNV-Loket is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 16.30 uur.

De volledige tekst van de schaderegeling is voor iedereen op internet na te lezen en wel op het adres http://www.minbzk.nl/ 13-1-2003 16:17