Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 13 januari 2003

Agalev verbaasd over houding van SP.a in dossier van de vaste boekenprijs


Het voorstel rond de vaste boekenprijs werd goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie en ligt op 16 januari in de Plenaire zitting ter stemming voor.

Agalev is verbaasd pas vandaag het standpunt van de SP.a over dit dossier in de pers te vernemen. De vaste boekenprijs is volgens ons het juiste middel voor het juiste doel; de vaste boekenprijs is een essentieel onderdeel van een leesbevorderend beleid. We rekenen op Bert Anciaux als grote pleitbezorger van een brede leescultuur om de SP.a alsnog te overtuigen dit wetsvoorstel consequent ook in de Plenaire zitting goed te keuren.

In tien Europese lidstaten werkt men immers met een vaste boekenprijs en heeft men vastgesteld dat dit geen negatieve invloed heeft op het leesgedrag. Er bestaat wel een duidelijk verband tussen het teruglopend aantal zelfstandige boekhandels en de achteruitgang van het leesgedrag. De vaste boekenprijs zal de zelfstandige boekhandels in stand houden; immers de grote concurrentie valt dan weg. Ook het argument dat de kleine man de dure boeken van de goedverdienende intellectueel dient te betalen, snijdt geen hout. Immers de goedkope edities van bestsellers worden pas in latere fase op de markt gegooid nadat de sperperiode van de vaste boekenprijs is afgelopen. Blijkbaar is voor de nieuwe SP.a de vrije markt de grote beschermer van de kleine man geworden.

De vaste boekenprijs is een jarenlange politieke belofte die we niet op één dag kunnen en willen ongedaan maken. De invoering ervan zal volgens ons het leesgedrag bevorderen. Agalev neemt hierin zijn verantwoordelijkheid en roept de collega's op hetzelfde te doen.

Leen Laenens, volksvertegenwoordiger 0478-20 19 93 Jos Stassen, Vlaams Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be