De Unie


Banden en Wielen: Ledenbrief januari 2003

13 januari 2003 - Ledenbrief januari 2003.

Het nieuwe jaar is goed begonnen voor u met een CAO!

Beste mensen,

Nog maar enkele dagen geleden berichtten wij u over de op hand zijnde CAO-onderhandelingen. Daarbij gaven wij aan dat het streven van alle partijen was om nog deze maand tot een nieuwe CAO te komen. Wat niemand op dat moment had durven voorspellen was dat we daar in één overlegronde al in zouden gaan slagen. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit! Woensdag 8 januari 2003 is een bijzondere dag gebleken. Vóór het aflopen van het tot 1 februari a.s. durende contract is er een nieuwe CAO. Daarin hebben we goede afspraken weten te maken. Er is dan ook sprake van een principe-akkoord. Binnenkort leggen wij de volledige tekst ter goedkeuring aan u voor. Nu volstaan we met de hoofdlijnen.

Ons compliment aan alle partijen.
De afgelopen maanden is het duidelijk merkbaar dat de verhoudingen tussen vakbonden en de werkgeversdelegatie zich hebben genormaliseerd. Vanuit De Unie is daar veel energie in gestoken! Ook in uw belang! Want daarvoor waren soms de kleinste zaken al aanleiding voor diepgravende conflicten. Nu blijven partijen in alle gevallen op een normale manier naar elkaar luisteren en met elkaar praten. Over en weer gebeurt dat oplossingsgericht. Een recent voorbeeld is de gezamenlijke uitleg aan u van de pensioenregeling en de achterliggende problematiek.
Zoals de werkgeversdelegatie nu is omgegaan met onze reële looneis van 2,5 % per


1 februari 2003 is een ander voorbeeld. Men heeft onze argumentatie en daarmee uw belang onderkend. Dat heeft geleid tot een afspraak! Ook op andere punten.

In grote lijnen een aantal andere afspraken.
Als we ons in eerste instantie beperken tot onze eigen wijzigingsvoorstellen:

*

De nieuwe CAO kent een looptijd van 12 maanden, dus tot 1 februari 2004;

*

Voor wat betreft de kinderopvang worden alle aanvragen gehonoreerd;
*

Partijen komen in het kader van periodiek overleg minimaal twee keer per jaar aan tafel;

*

Over het onderzoek naar werkdruk/werkbeleving komt uiterlijk 1 juni 2003 een eindrapportage;

*

De nu in de CAO staande verjaringstermijn van vakantiedagen wordt geschrapt. Daarmee geldt de wettelijke termijn van 5 jaar;
*

De stuurgroep Instroom is stopgezet;

*

Ten aanzien van de aanvragen voor individuele scholing is sprake van een positieve intentie van werkgeverszijde. Vóór 1 april 2003 is hierover een definitieve uitspraak en een technische invulling. De Unie zit daar bovenop!;

*

Ten aanzien van de invulling van de Wet Verbeterde Poortwachter (gaat over reïntegratie bij ziekte) komt voor u vóór 1 april 2003 een brochure waarin duidelijk staat wat er op dit gebied van u wordt verwacht;

*

Naast deze punten zijn er ook afspraken gemaakt over andere punten, zoals bijvoorbeeld: ouderenbeleid, individuele werktijden, de wet Arbeid en Zorg en de overwerkvergoeding parttimers.

Wat gebeurt er nu verder?
Op maandag 13 januari a.s. komen partijen bij elkaar om de officiële tekst van het akkoord af te spreken. Die krijgt u daarna zo spoedig mogelijk op u af met de vraag of u hier wel of niet mee akkoord gaat. Een week later, op maandag 20 januari, zitten partijen bij elkaar om nadere afspraken te maken over de CAO Fonds Collectieve Belangen. Dit betreft een bijzonder technische discussie, onder andere ook over de in onze wijzigingsvoorstellen genoemde werkgeversbijdrage.

U mag nu al reageren.
Wellicht heeft u nu al de behoefte om te reageren? Dat is geen probleem! Sterker nog, dat wordt door ons bijzonder op prijs gesteld. Wij vernemen graag uw mening. Uiteindelijk doen wij dit alles voor u, want het gaat hier over uw collectieve arbeidsvoorwaarden!

En zoals u al weet, reageren kan per e-mail (groothandel@unie.nl), per telefax (010-4585377) of per post (Postbus 34, 2900 AA Capelle a/d IJssel).

Een vacature in de landelijke kadergroep.
Het zoeken naar een versterking van de landelijke kadergroep is nog altijd actueel. Bijvoorkeur zoeken wij hiervoor een (kader)lid van De Unie binnen één van de grotere bedrijven in de branche. Heeft u interesse in de (toekomstige) ontwikkeling van uw collectieve arbeidsvoorwaarden, dan kan dit bijzonder leerzaam zijn. Voor vragen en/of aanmelding zijn wij telefonisch bereikbaar onder 010-2846649.

Tot slot mogen we opnieuw zeggen dat u binnenkort van ons hoort.

Met vriendelijke groet,

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel


*