De Unie


Sogeti: Forse reorganisatie in stilte

13 januari 2003 - Onlangs zijn wij via zowel individuele leden van De Unie, als via de media, in kennis gesteld van een forse reorganisatie bij Sogeti Nederland BV, die reeds afgelopen december in gang is gezet.

De reorganisatie zou nodig zijn vanwege de slechte bedrijfseconomische omstandigheden van dit moment. Concreet zou circa 10% van het personeel inmiddels te horen hebben gekregen dat zij voor ontslag worden voorgedragen.

Laat helder zijn dat wij het uitermate treurig vinden dat dit soort maatregelen worden genomen. Desalniettemin is de malaise in met name de ICT-sector op dit moment zodanig, dat bij tal van bedrijven pijnlijke ingrepen noodzakelijk zijn om de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen garanderen, en daarmee ook behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid.

Naar wij hebben begrepen is de Bijzondere Ondernemingsraad in een vroegtijdig stadium betrokken geraakt bij de reorganisatie. De BOR heeft positief geadviseerd over de reorganisatie en is een Sociaal Plan overeengekomen met de directie, waarin vastgelegd is hoe met de sociale gevolgen van de reorganisatie wordt omgegaan.

Hieruit trekken wij de voorzichtige conclusie dat de sanering kennelijk noodzakelijk is.

Wel hebben wij inmiddels aan de directie van Sogeti laten weten dat wij het, als belanghebbende vakorganisatie, betreuren dat wij niet in een vroegtijdig stadium zijn geïnformeerd over het voornemen tot deze forse reorganisatie. Op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag is dit namelijk wel verplicht. Wij hebben hierover opheldering gevraagd.

Mocht u, als individuele werknemer, getroffen worden door deze reorganisatie, wendt u zich dan, als Unie-lid, tot ons.

Waar wij zorg over hebben is de wijze waarop bepaald wordt wie voor ontslag in aanmerking komt. Dit zou volgens vastgestelde objectieve criteria moeten gebeuren, waarbij bijvoorbeeld wijze van functioneren geen rol mag spelen. Op dit punt verschaft Sogeti nog onvoldoende duidelijkheid.

Voor u als getroffen medewerker moet het volstrekt helder zijn waarom u voor ontslag wordt voorgedragen. Mocht hierover twijfel zijn, dan moet u protest aantekenen, omdat er anders mogelijk sprake zou kunnen zijn van verwijtbare werkloosheid, wat consequenties voor een eventuele uitkering kan hebben.

Voor wat betreft het Sociaal Plan: dit is zeker niet slecht. Wel is het zo dat aangezien het niet met vakorganisaties overeengekomen is, u hier niet aan gebonden bent. U kunt het als het ware beschouwen als een aanbieding van uw werkgever, waar u al dan niet op in kunt gaan.

Ik ga er vanuit u hiermee voorlopig voldoende geïnformeerd te hebben.

Mocht u vragen hebben, neem dan contact met mij op via mail of via telefoonnummer (023) 556 31 42.

Met vriendelijke groet,

Babet Hendriks
Bestuurder