CNV

CNV wijst in nieuwjaarstoespraak vinger naar politiek

Geen loonovereenkomst voor vier jaar, structurele problemen vragen een betere oplossing dan alleen het afschaffen van regels en als er inderdaad een centrum-rechtse coalitie komt dan vreest het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) voor onrustige tijden. Dit zijn enkele kernpunten die maandag 13 januari tijdens de nieuwjaarstoespraak van CNV-voorzitter Doekle Terpstra aan de orde komen.

In de eerste plaats neemt de CNV-voorzitter het loonbeleid onder de loep. Er lijkt een brede politieke overeenstemming over het idee om de lonen gedurende vier jaar op de nullijn vast te leggen. Voor het CNV is deze gedachte onbespreekbaar. 'Deze simplistische benaderingen spreken ons niet aan. Wij dansen niet naar de pijpen van de politiek', aldus Terpstra, die tevens benadrukt dat lonen niet het enige aspect zijn voor het in gang zetten van een noodzakelijk economisch herstelproces. 'Er moet meer gebeuren. We moeten structurele problemen aanpakken en oplossen, dat is meer dan het afschaffen van regels.' Wel is het CNV bereid, dat als er op andere terreinen (zoals de WAO) goede afspraken tot stand komen, te praten over de loonontwikkeling.

De weg naar de komende Tweede Kamerverkiezingen volgt het CNV met argusogen. 'Ik schrik als ik zowel VVD als CDA het huidige, nogal rechtse regeerakkoord moeiteloos rechts hoor passeren', noemt CNV-voorzitter Terpstra onder meer. 'En als ik lees dat het CDA, gesteld voor de keus tussen soliditeit en solidariteit, moeiteloos kiest voor soliditeit. De christelijk-sociale keuze voor solidariteit is blijkbaar van ondergeschikt belang geworden.' Het CNV vreest voor onrust als een centrum-rechtse coalitie realiteit wordt. Toch realiseert de vakcentrale zich ook, dat er moeilijke en wellicht impopulaire keuzes gemaakt moeten worden. 'Het begrotingsbeleid moet mijns inziens in evenwicht zijn met het terugdringen van de maatschappelijke schuld. Dat evenwicht ontbrak in het vorige regeerakkoord. Dat evenwicht moet de kern vormen van de komende formatie. Voor het CNV betekent dat ook: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.'
Terpstra besluit zijn nieuwjaarstoespraak met het thema Integriteit. Oftewel de manier waarop mensen persoonlijke verantwoordelijkheid vorm geven in de verhouding met anderen. Uit eigen onderzoek (dat eind februari verschijnt) blijkt dat integriteit wel degelijk een thema is dat mensen bezig houdt. Alleen worstelen zij met de vraag hoe met het onderwerp moet worden omgegaan. Het CNV stelt nu al dat integere bedrijven veelal ook de goed functionerende bedrijven zijn. 'In dat perspectief is dit vraagstuk een onderdeel van de productiviteitsagenda van het CNV', aldus Terpstra.

Voor nadere informatie: Doekle Terpstra, voorzitter: 06-51335671

13 jan 03 17:00