Nieuw-Vlaamse Alliantie


Arm Vlaanderen is voor SP-A dom Vlaanderen. (13/01/03)

Na een jarenlange discussie, neemt de SP.A nu plots een bocht van 180 graden inzake de vaste boekenprijs. In navolging van de VLD heeft nu blijkbaar ook de SP.A linker- en rechtervleugels.

De N-VA steunt de vaste boekenprijs volmondig en biedt in het parlement een alternatieve meerderheid aan. Samen beschikken CD&V-CDh, PS, de groenen, het Vlaams Blok en de N-VA immers over een meerderheid om de vaste boekenprijs goed te keuren.

Het enige argument waarmee de SP.A haar bocht verantwoordt, luidt dat door de vaste boekenprijs "de lectuur van de gewone man duurder zal worden". De SP.A bepaalt tegenwoordig wat "de gewone man" leest, arm Vlaanderen is voor de SP.A dom Vlaanderen. Hoe lager het inkomen, hoe lager het leesniveau, aldus de SP.A.

Daarenboven heeft de vaste boekenprijs in de buurlanden geenszins geleid tot een prijsstijging, ook niet van de `populaire' werken. Vanuit een zuiver liberaaleconomisch denken ziet de SP.A er geen graten in dat boeken enkel nog in de grote ketens te koop zullen zijn. Deze door de overheid aangemoedigde monopolievorming zal een effect hebben op de vraag én op het aanbod: minder mensen begeven zich naar de grote speciaalzaken, de prijzen zullen verhogen en de grote ketens zullen voortaan ook bepalen wat nog uitgegeven mag worden.

Terwijl er in Nederland 1 boekenwinkel voor 10.000 inwoners bestaat, is dit in Vlaanderen amper nog 1 boekenwinkel per 25.000 inwoners.

Bij afwezigheid van de vaste boekenprijs zal het aantal boekenwinkels nog sterker teruglopen, samen met het lezerspubliek. Het is voor de N-VA een raadsel wat de SP.A daar democratisch en sociaal aan vindt. De N-VA bepleit een degelijk én betaalbaar boekenaanbod in zowel het grootwarenhuis als in de krantenwinkel op de hoek. Het spreekt volgens de partij voor zich dat wanneer boeken enkel nog worden aangeboden in een beperkt aantal grote ketens er ook minder exemplaren verkocht worden.

De N-VA kijkt alvast uit naar de houding van Spirit en voormalig cultuurminister en pleitbezorger van de vaste boekenprijs Anciaux, tegenover het nieuwe standpunt van de moederpartij.

Auteur:
Geert Bourgeois, Algemeen Voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be