Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Vergunningen Koninginnedag 2003

Voor 1 februari moeten de aanvragen voor vergunningen of ontheffingen voor het vieren van Koninginnedag 2003 zijn ingediend. Deze vergunningen of ontheffingen zijn nodig voor:
* het houden van een evenement of het maken van (versterkte) muziek;
* het plaatsen van een biertap (dit is alleen toegestaan aan de Amsterdamse horeca in het bezit van een geldige drankvergunning).

De vrijmarkt is in principe overal toegestaan; wel moet de rijweg, en met name de trambaan, worden vrijgehouden. Uit veiligheidsoverwegingen is er ook geen vrijmarkt toegestaan bij de nooduitgangen van winkels, en dergelijke.

De belangrijkste regel is dat de vrijmarkt, inclusief de op- en afbouw, zich op woensdag 30 april tussen 06.00 en 20.30 uur (einde markt om 20.00 uur, opruimen klaar voor 20.30 uur) mag afspelen.

Verkoop Alcohol/Bederfelijke waar
De verkoop van alcohol is alleen toegestaan aan Amsterdamse horecaondernemers die al een vergunning hebben om alcohol te verkopen. Mits zij een ontheffing hebben aangevraagd en verkregen is het toegestaan om, direct voor hun zaak aan de openbare weg, zwak alcoholische drank te schenken en te verkopen. De verkoop van zogenaamde bederfelijke waar is alleen toegestaan aan de in Amsterdam gevestigde horeca, of aan beroepshandelaren die in het bezit zijn van een bewijs van inschrijving als erkend straathandelaar in eet- of drinkwaren. Deze handelaren mogen alleen de waren verkopen die vermeld staan op het bewijs van inschrijving van de Kamer van Koophandel /de Centrale Ambulante Handel. Daarnaast mogen de in Amsterdam gevestigde niet-horecabedrijven zoals bakkers, slagers et cetera bederfelijke waar verkopen, mits het zogenaamde branche-eigen etenswaar betreft die voor directe consumptie is (b.v. de slager met broodjes hamburger, of de bakker met puddingbroodjes, maar b.v. geen broodjes shoarma door de groenteman, omdat er in een broodje shoarma ook wat sla zit), en dit voor de eigen deur plaatsvindt.

Bouwsels
Bouwsels, zoals b.v. een podium, tent of bar, mogen alleen worden neergezet mits dit is aangegeven in de aanvraag voor de evenementenvergunning en hiervoor toestemming is verleend.

Horeca
Particulieren mogen geen alcohol verkopen of gratis schenken. De biertaps aan de openbare weg mogen, mits hiervoor een ontheffing is aangevraagd, op 30 april vanaf 06.00 uur worden opgebouwd, tenzij anders in de ontheffing staat vermeld. Vanaf 09.00 uur mag er daadwerkelijk worden getapt, op 30 april om uiterlijk 21.00 uur moeten de biertaps weer zijn verwijderd.

Winkels en markten
Winkels mogen op 30 april geopend zijn, maar gezien het feestelijke karakter van deze dag mag er voor de winkels vrijmarkt staan. Er mogen echter geen reguliere dagmarkten worden gehouden.

Vuilnis
Alle deelnemers aan de markten moeten na afloop van de markt om 20.00 uur alle onverkochte spullen, dozen, verpakkingen en dergelijke opruimen. Om uiterlijk 20.30 uur moet alles zijn opgeruimd, zodat door de Reiniging kan worden begonnen met schoonmaken. Ook op Koninginnedag geldt dat de vervuiler zelf verantwoordelijk is voor de achtergelaten rommel of vuilnis, dus deze zelf moet opruimen of de hieraan verbonden kosten moet vergoeden. Dit geldt ook voor vuilnis en afval veroorzaakt door sampling van bedrijven.

Aanvragen vergunning
Formulieren voor het aanvragen van een vergunning en/of ontheffing zijn te verkrijgen bij de balie van het stadsdeelkantoor, Osdorpplein 1000 of telefonisch via telefoonnummer 518 07 48. Aan het verlenen van een vergunning en/of ontheffing zijn kosten verbonden.

Aanvragen voor vergunningen en/of ontheffingen moeten voor 1 februari 2003 bij stadsdeel Osdorp, afdeling Bouwzaken en Vergunningen, Postbus 90460, 1006 BL Amsterdam zijn ingediend. Alleen volledige en duidelijk ingevulde aanvragen worden in behandeling genomen.