Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
101

Directie:
voorlichting

20-12-2002

Status:
informatie

Gezamenlijk persbericht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt

Convenant over regionale onderwijsarbeidsmarkt

Minister Van der Hoeven en het Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) hebben vandaag een convenant ondertekend over de uitwerking van regionale afspraken die scholen, lerarenopleidingen en andere spelers op de onderwijsarbeidsmarkt gaan maken. Het SBO heeft daarvoor een aantal doelstellingen geformuleerd voor de instroom van zij-instromers, onderwijsassistenten, leraarondersteuners en allochtone leraren en de doorstroom van leraren en leraressen naar managementfuncties. Het doel is om in 2003 tien regionale convenanten binnen het primair onderwijs en tien regionale convenanten binnen het voortgezet onderwijs tot stand te brengen. Het SBO krijgt 800.000 euro voor twintig regionale convenanten.
De minister wil dat scholen en opleidingen regionale convenanten afsluiten, zodat scholen een sterkere positie innemen om een actief personeelsbeleid te kunnen voeren. In die regionale convenanten staan afspraken over de behoefte aan personeel op de korte en lange termijn. Ook gemeenten en bedrijfsleven kunnen een rol spelen. Verder worden afspraken gemaakt over het gezamenlijk organiseren van regionale campagnes voor werving en over het soepel verlopen van intakes/assessments, en het 'inkopen' en organiseren van scholing voor alle mensen die binnen de school worden opgeleid. Het Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) gaat bij het totstandkomen een stimulerende en ondersteunende rol spelen.

In het convenant met het SBO zijn afspraken gemaakt over landelijk doelstellingen. Deze doelstellingen zijn grotendeels gebaseerd op de streefcijfers die vermeld staan in de begroting OCenW. Het doel voor 2003 is:

- 1200 zij-instromers extra in te laten stromen in het onderwijs
- 1200 extra onderwijsassistenten

- het bevorderen van de doorstroom van 100 leraren naar management-functies

- het bevorderen van de instroom van allochtone werknemers in het leraarberoep en in leidinggevende posities in het onderwijs met als doel het op termijn realiseren van het evenredigheids-percentage in alle functies

- het bevorderen van de doorstroom van vrouwen naar managementfuncties
Het SBO is het platform van werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs en ontwikkelt in die hoedanigheid arbeidsmarkt-instrumenten en zorgt voor de uitwisseling van ideeën, visies en ervaringen op en rond de onderwijsarbeidsmarkt (www.sboinfo.nl).

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl