Gemeente Barendrecht

Verslag van de openbare vergadering van de Monumentencommissie van 13 januari 2003.

Aanwezig: mevrouw M.G. Meij-Wissing, voorzitter, de heer P. van Bergeijk, de heer P. Groenenboom, mevrouw M. van Dongen-Dunnink, de heer E. Zijlstra, leden en mevrouw D.G. Verwaard, secretaris.

De heer Oppier (architect), de heer Billar, de heer Van Horssen, de heer Van Leeuwenburg, de heer Van der Jagt, de heer Smit, mevrouw Prins, de heer Ketterings.


1. Vaststelling verslag openbare vergadering 11 november 2002

Het verslag wordt vastgesteld.


2. Restauratie Carnisseweg 54

De heer Billar: De gaten in de rieten kap van de schuur zijn dichtgestopt. Voorjaar/zomer zal de rieten kap van de schuur aan weerskanten vervangen worden.

Aan de gevel is nog niets gebeurd. Van de gemeente heeft de heer Billar een schrijven ontvangen. De heer Billar gaat hier binnenkort mee aan de slag.

Mevrouw Meij: De commissie vindt het jammer dat er naar aanleiding van de discussie over de dakramen in het woonhuis, geen gesprek met de heer Zijlstra heeft plaatsgevonden om te zoeken naar een oplossing. De heer Billar heeft ervoor gekozen zes dakramen te blijven hanteren in het woonhuis. Wel heeft hij voldaan aan de wens van de commissie om de dakramen te verkleinen. De commissie blijft moeite houden met de dakramen aan de kant van de Voordijk. Het advies dat de commissie aan het college zal geven is het raam in het woonhuis het meest in de buurt van de voorgevel niet goed te keuren. Mevrouw Verwaard zal de gewijzigde tekening aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg toesturen.


3. Aanwijzing zes gemeentelijke monumenten: Dorpsstraat-Oost 3, Achterzeedijk 63 t/m 69, Middeldijk 92-94, Schaatsbaan 1 (Gereformeerde Kerk), Gebroken Meeldijk 68 en de schoorsteen aan de Achterzeedijk 57.

Spreker 1: de heer Van der Jagt, Dorpsstraat-Oost 3

Na onderzoek en navraag bij een bevriend advocaat ziet de heer Van der Jagt af van het betrekken van het erf bij de aanwijzing van het woonhuis, brug en schuur als gemeentelijk monument. Ook ontkent hij tijdens de hoorzitting van 17 december 2002 verzocht te hebben aan de Monumentencommissie dit te overwegen.

De heer Van der Jagt heeft bericht gekregen dat zijn verzekering is verhoogd en wil kenbaar maken dat dit een financieel gevolg is van de aanwijzing.

De voorzitter geeft te kennen dat dit soort vragen bij de gemeente neergelegd dient te worden en niet bij de Monumentencommissie. Mevrouw Verwaard geeft aan dat de heer Van der Jagt zich schriftelijk tot het college kan wenden.

Spreker 2: de heer Smit, Schaatsbaan 1

De heer Smit heeft in aanvulling op de hoorzitting tevens zijn zienswijze schriftelijk aan de gemeente kenbaar gemaakt.

De heer Smit geeft aan dat ook hij zelf het pand in goede staat wil behouden en betwijfelt of het zin heeft de kerk aan te wijzen als gemeentelijk monument. De komende tien jaar zal de kerk ongewijzigd blijven staan. In de toekomst is het mogelijk dat er een kerk wordt opgeheven. De financiële gevolgen hiervan zullen ook voor de gemeente zijn volgens het gestelde in de gemeentelijke verordening (artikel
21). Destijds (in 1997) is om deze reden ook door het college besloten de aanwijzing voorlopig aan te houden. De heer Smit geeft aan van alle beschikbare middelen gebruik te zullen maken om aanwijzing te voorkomen.

De heer Smit heeft nog opmerkingen over het verslag van de hoorzitting.

Op bladzijde 6 dient gesproken te worden over "kerkenraad" in plaats van "kerkraad".

Pagina 6, regel 8, wil hij graag nog aangevuld zien met de vermelding van het schrijven van 26 oktober 1995 en 28 november 1997 aan het college met betrekking tot de toenmalige aanwijzing.

Pagina 6, regel 22, "Op het moment dat het een gemeentelijk monument is zullen de onderhoudskosten stijgen," wijzigen in "Voor een dergelijk gebouw zijn de onderhoudskosten hoog".

De heer Smit geeft aan dat de heer Silvis tijdens de hoorzitting heeft aangegeven dat het mogelijk is om in de toekomst, indien noodzakelijk, de kerk van de monumentenlijst af te halen. De heer Smit heeft toen opgemerkt waarom het überhaupt dan nu aangewezen wordt.

Mevrouw Meij geeft aan dat er in de commissie nog gesproken gaat worden of er een genuanceerd advies richting het college dient te volgen.

Achterzeedijk 63 t/m 69 en de schoorsteen:

Mevrouw Meij: De fabriek met de schoorsteen en de woningen vormt een totaal ensemble, dat kenmerkend is voor die periode in Barendrecht van de industriële geschiedenis. Daarbij hoorde een aantal woningen voor hoger geplaatst personeel voor als er iets aan de hand was. Hoewel allerlei details niet meer helemaal origineel zijn, heeft het waarde als ensemble en is typerend voor die tijd. De woningen zijn gebouwd in de stijl die uniek is voor Barendrecht.

Middeldijk 92-94:

Mevrouw Verwaard: Er is een zienswijze van de eigenaar binnengekomen en tijdens de hoorzitting behandeld. Met betrekking tot het wooncomfort merkt mevrouw Meij op dat aanpassingen mogelijk zijn, mits in overleg met de Monumentencommissie.

Zelfs voor de wens om dubbel glas aan te brengen zijn oplossingen. Ook is het mogelijk in overleg woningen samen te voegen.

Gebroken Meeldijk 68:

Op dit moment is de lijn verbroken tussen het voormalig veilinggebouw, de Gebroken Meeldijk en de Stationsweg in verband met de werkzaamheden aan het spoor. In de toekomst zal deze verbinding worden hersteld. Het pand is een van de weinige gebouwen uit die periode, alhoewel het jonger is als het eerste veilinggebouw, heeft deze veiling uiteindelijk geleid tot de Greenery.

Het gebouw zal ook in de toekomst geschikt zijn voor een bestemming als bijvoorbeeld semi-culturele activiteiten aangezien het voor fietsers en auto's goed bereikbaar is.

De buitenmuur die in de omschrijving is meegenomen is slechts een erfafscheiding. De commissieleden zijn allen akkoord dat deze niet in de aanwijzing dient te worden meegenomen.

De voorzitter sluit het openbare gedeelte van de vergadering en bedankt de aanwezigen.