Korps: Friesland, plaats: Fryslân 13-01-2003
Politieberichten van 12/1 (13.00 uur) t/m 13/1 (07.00 uur)

Heerenveen: mishandeling
Op zondagmiddag om 12.36 uur kreeg de politie een melding dat op de Heremaweg een 48-jarige automobilist en zijn 15-jarige zoon door een groep van 14 personen belaagd werd. De groep had meerdere sneeuwballan op de auto gegooid waarna de automobilist boos uit zijn auto stapte. Hij vroeg vervolgens het groepje jongens wie verantwoordelijk was voor het gooien van de sneeuwballen. Daarop kwam de groep dreigend op hem af. De automobilist voelde zich zo bedreigd dat hij een hockeystick pakte en om zich heen begon te slaan. Daarop kwam de automobilist op de grond terecht waarna hij werd geslagen en getrapt. De zoon van de automobilist kwam uit de auto en kreeg ook klappen. Het groepje jongens bleek een ijshockyteam uit Tilburg te zijn. Hun coaches kwamen op het tumult afrennen en konden zo verdere klappen voorkomen. Uit getuigenverklaringen blijkt dat het ijshockeyteam is begonnen met schoppen en slaan. De politie heeft de 14 verdachten, jongens uit Tilburg in de leeftijdscategorie van 14 tot 19 jaar, meegenomen naar het politiebureau voor verder verhoor.

Wolvega: vernieling raam
Op zondag 12 januari omstreeks 03.00 uur is een benedenraam van een woning aan de Deken Mulderstraat vernield. Men heeft hier waarschijnlijk grind voor gebruikt. Aangifte werd gedaan door een 86-jarige inwoonster uit Wolvega.

Holwerd: inbraak
Tussen zaterdag 21.15 uur en zondag 11.15 uur is er ingebroken in een ijsbaangebouw aan de Bjimsterwei. Door het inslaan van een raampje kon men binnen komen. Een geluidsinstallatie werd meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 60-jarige inwoner uit Holwerd.

Sneek: woninginbraak
Tussen zaterdag 11 januari 13.10 uur en zondag 12 januari 12.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Spinnekop. Er zijn geen sporen van braak gevonden. De buit bestaat uit een paar duizend euro aan bankbiljetten, kleding en sieraden die enkele duizenden euros vertegenwoordigen. Aangifte werd gedaan door een 56-jarige inwoner uit Sneek.

Harkema: aanrijding met letsel
Op zondagmiddag omstreeks 14.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op It Jachtfjild. Een 55-jarige automobilist uit Kollumerzwaag met een 51-jarige inzittende reed met zijn auto en een daarachter vastgekoppelde verkoopwagen over de Betonwei richting Rottevalle. Door nog onbekende oorzaak raakte de zijklep van de verkoopwagen los. De klep raakte een lantaarnpaal waarna de trekhaak door de midden brak. Het voertuig raakte uit balans waardoor het op de linker weghelft terechtkwam. Op dat moment kwam net uit tegengestelde richting een 38-jarige automobiliste met een 11-jarige en een 12-jarige inzittende uit Hallum aanrijden. Een botsing was het gevolg. Beide automobilisten, de 51-jarige inzittende en het 11-jarige jongetje zijn met ambulances ter observatie naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten afgevoerd.

Wolvega: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Op zondagmiddag omstreeks 15.55 uur zag de politie een 53-jarige automobilist uit Wolvega naar zijn auto lopen. In 2001 was het rijbewijs van deze man reeds ingevorderd wegens het rijden onder invloed. De politie hield de man daarom aan op de Heerenveenseweg. Hij werd meegenomen naar het bureau voor een blaastest. Hij blies 875 ugl. Daarmee werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: aanrijding, rijden onder invloed
Op zondagmiddag om 15.20 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden op de Middelwyk. Een 21-jarige automobilist uit Drachten verloor in een bocht de macht over het stuur en kwam tegen een geparkeerde auto aan. Beide autos waren zwaar beschadigd. De automobilist gaf aan dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Ook ontdekte de politie dat de automobilist in het bezit was van vier bolletjes cocaine. Daarop heeft de politie de automobilist aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar werd nog een blaastest afgenomen om te onderzoeken of de automobilist alcohol had gedronken. Hij blies 545 ugl. De politie heeft de cocaine in beslag genomen. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Wolvega: snelheidsovertreding en rijden onder invloed Op zondag 12 januari om 17.35 uur heeft de politie op de Heerenveense weg een 23-jarige automobilist uit Wolvega aangehouden. De automobilist reed met hoge snelheid, hierop zette de politie de achtervolging in. De automobilist werd staande gehouden en kreeg een proces-verbaal omdat hij 100 kilometer per uur reed waar 80 is toegestaan. De automobilist is daarna meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest. Hij blies 650 ugl. Daarmee werd ook zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: woninginbraak
Op zondagmiddag om 16.15 uur heeft er een woninginbraak plaatsgevonden aan de Dirk Zeperweg. De bewoonster zag een verdachte man haar kamer binnenlopen die aangaf dat hij even op bezoek kwam. De bewoonster gaf aan dat hij niet welkom was. Daarop pakte hij de tas van de bewoonster en vertrok. In de tas zaten twee beurzen met daarin enkele tientallen euros. Er is een signalement bekend van de man. Hij is tussen de 20 en 22 jaar oud, ongeveer 1.60 lang, blauwe ogen en kort, blond haar. Hij heeft een smal gezicht en een slank postuur. Hij droeg een donkerkleurig jack een groene trui en een blauwe spijkerbroek.

Leeuwarden: woninginbraak
Op zondagavond om 20.15 uur heeft er een woninginbraak plaatsgevonden in een woning aan de Prof Mr P S Gerbrandyweg. Men is aan de achterzijde van de woning op het balkon geklommen. Daarna is een deur met een breekvoorwerp geforceerd waarna men de woning in kon. Er is een videorecorder, een aantal cds, een gameboy en een colbert weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 33-jarige inwoonster uit Leeuwarden.

Franeker: rijden onder invloed
Op maandagochtend om 02.01 uur heeft de politie op de Willem Lodewijkstraat een 31-jarige automobilist uit Franeker aangehouden. De politie gaf de automobilist een stopteken omdat slechts één koplamp van zijn auto functioneerde. De automobilist werd meegenomen naar het bureau voor een blaastest. Hij blies op het ademanalyse apparaat 505 ugl. Hij kreeg hiermee een rijverbod van vijf uren opgelegd.

Joure: snelkraak
Op maandagochtend om 02.54 uur heeft er een snelkraak plaatsgevonden in een winkel aan de Midstraat. Er werd een trottoirtegel door het ruit van de toegangsdeur gegooid waarna men naar binnen kon gaan. Een 23-jarige vrouw die tegenover de winkel woont, heeft direct de politie gewaarschuwd. Uit de winkel heeft men tientallen spijkerbroeken meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige inwoner uit Sint Nicolaasga.

Wolvega: inbraak horecapand
Op maandagochtend omstreeks 03.00 uur heeft er een inbraak plaatsgevonden in een horecapand aan de Heerenveenseweg. Door het plaatsen van een trap is men op het plat dak terechtgekomen. Daarna is een tralie die voor een raam hing van de muur geschroefd zodat men door dit raam naar binnen kon gaan. De buit bestaat uit ongeveer een halve kilo wiet. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige inwoner uit Wolvega.

Franeker: inbraak benzinestation
Afgelopen nacht werd er ingebroken in het benzinestation aan de Hertog van Saxenlaan. De ruit in de toegangsdeur werd ingeslagen. Uit het benzinestation werden de sigaretten van de schapen weggenomen. Een medewerker van het station, een 59-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Damwoude: inbraak benzinestation
Van zondag op maandag werd ingebroken in het benzinestation aan de Hoofdweg. Met een tegel was de ruit in de toegangsdeur vernield. Uit het benzinestation werden de sigaretten en shag weggenomen, evenals enkele telefoonkaarten. Een medewerker, een 36-jarige inwoner van Hantumeruitburen, deed aangifte.

Leeuwarden: steekwond
Zondag omstreeks 16.30 uur liep een 26-jarige inwoner van Leeuwarden bij een ruzie voor een coffeeshop op de Nieuweburen een steekwond op in zijn linker bovenbeen. De man had ruzie (woordenwisseling) gekregen met een onbekende man. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. Tijdens de ruzie pakte de verdachte plotseling een mes en stak daarmee het slachtoffer in het been. Nadat de verdachte gestoken had, is hij weggelopen. Het slachtoffer is vervolgens naar het MCL-Zuid gegaan om zich te laten behandelen. Na behandeling in het ziekenhuis kwam hij in de loop van de avond naar het bureau om aangifte te doen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272