Ingezonden persbericht


Amsterdam, maandag 13 januari 2003

GEEN SUCCESSIERECHT VOOR NABESTAANDEN GEËMIGREERDE NEDERLANDERS

Nabestaanden van overleden Nederlanders die eerder naar een ander Europees land emigreerden hoeven geen successierechten meer te betalen over de nalatenschap. De Nederlandse overheid mag voor het innen van deze belasting nu geen onderscheid meer maken tussen emigranten met de Nederlandse nationaliteit en andere Europeanen. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dit beslist in een procedure die werd aangespannen door een nabestaande.

Indien een Nederlander binnen tien jaar overlijdt na emigratie uit Nederland naar een ander Europees land, moeten de nabestaanden nu successierecht betalen over de nalatenschap. Dit in tegenstelling tot andere Europeanen die vanuit Nederland emigreerden, waarvan de nabestaanden nooit successierechten hoeven te betalen. Volgens de juristen van Loyens & Loeff worden hier Nederlanders gediscrimineerd ten opzichte van overige Europeanen. Dit is in strijd met het EG-Verdrag. Loyens & Loeff heeft daarom een aantal procedures aangespannen tegen de heffing van successierecht na emigratie. Door deze uitspraak ziet Loyens & Loeff de uitkomst van de overige aangespannen procedures met vertrouwen tegemoet.

Derving belastinginkomsten

Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor tienduizenden Nederlanders die zijn geëmigreerd naar landen binnen Europa. Naar verwachting betekent deze uitspraak een derving aan belastinginkomsten van enkele honderden miljoenen euro's.

Fiscalist Dennis Weber, verbonden aan Loyens & Loeff en universitair docent Europees Belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam, verwacht dat de staatssecretaris van Financiën in cassatie bij de Hoge Raad zal gaan tegen de uitspraak. Hij schat de kans op succes voor de staatssecretaris echter klein. Volgens Weber wijst de rechtspraak van het Europese Hof erop dat de nabestaanden hun zaak gaan winnen. Loyens & Loeff adviseert zijn cliënten dan ook om bezwaar te maken tegen de heffing van successierecht na emigratie.

Noot voor de redactie,