Digitale Gemeente Houten

Onenigheid GroenLinks en Houtens Belang over spoorverhoging

maandag 13 januari 2003 - Door: Ed Plekkenpol

Tussen de fracties van GroenLinks en Houtens Belang is onenigheid ontstaan, na een open brief van GroenLinks voorman Wouter van Kouwen aan Prorail. Hierin pleit van Kouwen om het geld, dat is gemoeid met de in zijn ogen onnodige spoorverhoging (zon 12 miljoen euro), te besteden aan achterstallig onderhoud bij de NS. Daarnaast concludeert van Kouwen, op basis van een interview met Prorail directeur Bert Klerk in de Staatscourant, dat het fenomeen spoorverdubbeling officieël ter discussie staat.

In november 2002 sloot de gemeente Houten met Prorail een contract voor een spoorverdubbeling en extra ophoging van het spoor met een meter. Aan de kosten, ongeveer 20 miljoen euro, draagt de gemeente Houten maximaal 8 miljoen euro bij. De overige 12 miljoen euro komt voor rekening van Prorail.

De actie van GroenLinks is bij de fractie van Houtens Belang in het verkeerde keelgat geschoten. Fractievoorzitter Peter Musters is van mening dat hierdoor de gemeente Houten als onbetrouwbare contractpartner wordt afgeschilderd en spreekt van een bedenkelijke actie. Daarnaast is hij bang dat voor de gemeente financiële schade kan ontstaan. Musters vraagt zich tevens af of bij GroenLinks respect voor en acceptatie van democratische besluitvorming bestaat.

In reactie hierop stelt Wouter van Kouwen dat zijn partij met alle mogelijke democratische middelen zal trachten de spoorverhoging tegen te houden. Volgens hem is hiervoor in Houten aantoonbaar onvoldoende draagvlak en heeft afstel louter positieve gevolgen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).