Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk
VVA. 2003/22
datum
13-01-2003

onderwerp
Ruiming van gezonde runderen
TRC 2002/11029


Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de door het lid Van Velzen (SP) gestelde vragen over de Schotse Hooglanders uit natuurgebied Witte Veen.

datum
13-01-2003

kenmerk
VVA. 2003/22


1
Ja, het is waar dat er Schotse Hooglanders uit het Overijsselse natuurgebied Witte Veen zijn afgemaakt, omdat zij hun oormerken hebben verloren en de identiteit van de runderen niet meer kon worden aangetoond. Deze dieren verliezen dan hun identiteit, waardoor het niet meer duidelijk is bij welke identiteitscode, waarmee ze in het centrale I&R-datasysteem geregistreerd staan, deze dieren horen. De houder krijgt dan de mogelijkheid om de identiteit alsnog aan te tonen. Dit kan o.a. door DNA-onderzoek. Het is de houder van deze dieren echter niet gelukt om via deze tests de identiteit alsnog aan te tonen. Ingevolge Verordening (EG) nr. 494/98 moeten runderen waarvan de identiteit niet kan worden aangetoond, worden vernietigd.

2
Het gaat in dit geval om gehouden dieren, in tegenstelling tot de Schotse Hooglanders die in het natuurgebied de Veluwezoom in het wild leven en die als niet gehouden dieren worden aangemerkt. Voor deze niet-gehouden runderen heb ik in het najaar van 2002 een eenmalige uitzondering gemaakt (zie mijn brief aan de Tweede Kamer van 4 november 2002, Kamerstukken 2002-2003, 28600 XIV, nr. 27). Op gehouden runderen - dus ook op de in het natuurgebied Witte Veen gehouden Schotse Hooglanders - zijn de voorschriften omtrent de identificatie en registratie onverkort van toepassing. Indien de houder van runderen de identiteit van de runderen niet kan aantonen - bijvoorbeeld als gevolg van oormerkverlies - moeten de runderen ingevolge voornoemde verordening worden vernietigd. Daarbij is het in beginsel niet relevant of de runderen al dan niet ziektes bij zich dragen.

3
Nee, ik heb hierin geen uitzondering overwogen. Ook op andere bedrijven zijn door de AID runderen die geen identiteit hadden, geruimd of zijn runderen geruimd die beide oormerken hadden verloren en waarvan de identiteit niet kon worden aangetoond. De Europese regels bieden geen ruimte voor uitzonderingen hierop. De uitzondering voor de Schotse Hooglanders in Natuurgebied de Veluwezoom is geen vergelijkbare situatie, omdat het daar om niet-gehouden dieren ging.

4
In natuurgebied Witte Veen is geen sprake van overbevolking en een daarmee gepaard gaande wens om de dieren te herplaatsen. Voor de Schotse Hooglanders uit natuurgebied Witte Veen zijn de I&R-regels onverkort van toepassing. Een goed werkend I&R-systeem is een noodzakelijk hulpmiddel bij dierziektebestrijding en een verbeterde voedselveiligheid. Het nemen van bloedmonsters kan niet een I&R-systeem vervangen.

5
Ik ben niet van plan het huidige beleid rondom niet-geïdentificeerde dieren te heroverwegen.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

ir. B.J. Odink

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de ruiming van gezonde runderen. (Ingezonden 20 december 2002)

1
Is het waar dat Schotse Hooglanders uit het Overijsselse Witte Veen zijn afgemaakt omdat zij hun oormerk hebben verloren?

2
Bent u bekend met het feit dat uit bloedmonsters is gebleken dat deze dieren geen enkele ziekte bij zich droegen? Vind u het ethisch verantwoord dat dieren, die na onderzoek gezond blijken te zijn, worden afgemaakt? Zo ja, waarom?

3
Is het waar dat in het verleden in soortgelijke gevallen een uitzondering is gemaakt waardoor gezonde dieren niet geruimd hoefden te worden? Heeft u in dit geval een uitzondering overwogen? Zo, nee waarom niet? 1

4
Deelt u de mening dat het nemen van bloedmonsters en eventueel herplaatsen van dieren ook voorkomt dat ze in de voedselketen terecht komen en daarmee een alternatief is voor ruimen? Zo nee, waarom niet? 2

5
Bent u bereid het beleid rondom deze problematiek te heroverwegen, zodat dieren, indien is geconstateerd dat ze gezond zijn, verplaatst kunnen worden, maar niet geruimd hoeven te worden.

1 Aanhangsel van de Handelingen nr. 52, vergaderjaar 2002-2003.
2 Idem dito.