Gemeente Ede

Eerste deel regionale structuurvisie WERV gereed WERV bepaalt positie en ambities

De vier WERV gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal hebben het eerste deel van de regionale structuurvisie voor de WERV-regio afgerond. In dit eerste deel is het bestaande beleid van de WERV-partners in beeld gebracht. Op basis van deze inventarisatie worden voor de verschillende aandachtsgebieden de sterke en zwakke punten aangegeven en ook welke kansen en bedreigingen er zijn. Een dergelijke analyse is nodig om vervolgens aan te geven welke ambities voor de toekomstige ontwikkeling van het WERV-gebied worden nagestreefd.

Regionale structuurvisie
In maart 2002 hebben de gemeenteraden van de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal in een convenant bekrachtigd dat zij op tal van beleidsgebieden gaan samenwerken. Als uitvoering van dat convenant wordt de regionale structuurvisie opgesteld. Dit gezamenlijk project is op dit moment zover gevorderd dat de inventarisatiefase is afgesloten en het eerste deel `Positiebepaling en ambities` klaar is.

Doel
Het voornaamste doel van het opstellen van de regionale structuurvisie is de ontwikkeling van een eigen visie op het WERV-gebied. Daarbij staat het afstemmen van beleid op belangrijke beleidsvelden als ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, welzijn, volksgezondheid, werkgelegenheidsontwikkeling, recreatie en mobiliteit centraal. De provincies Utrecht en Gelderland nemen deel in het project dat ook de doelstelling heeft om bouwstenen te ontwikkelen die als onderlegger dienen bij het opstellen van de nieuwe provinciale streekplannen. Voor de gemeenten zelf biedt de visie een gemeenschappelijk kader waarbinnen uitwerking plaatsvindt op lokaal niveau. Ook vormt de visie een onderbouwing voor claims die vanuit het landsdeel oost (een samenwerking van Gelderland en Overijssel) worden ingediend bij het Rijk. Daarbij gaat het om medefinanciering van belangrijke structuurversterkende projecten.

Planning
In de planning voor de regionale structuurvisie is voorzien dat verschillende denkrichtingen en varianten in de maanden januari en februari nader worden uitgewerkt. Deze worden besproken in een aantal workshops en het resultaat van deze workshops wordt gebruikt voor het opstellen van een concept regionale structuurvisie. Deze conceptversie is omstreeks 1 april 2003 klaar voor inspraak en overleg. Verwerking van reacties en aanpassing van het concept vindt in juni plaats en in september wordt het voorstel tot vaststelling behandeld in de vergaderingen van de vier gemeenteraden.